Nacionalna obavještajna služba: Korona virus nije razvijen kao biološko oružje

tačno.net
Autor 30.10.2021. u 10:39

Nacionalna obavještajna služba: Korona virus nije razvijen kao biološko oružje

Foto: Christophe Simon/AFP via Getty Images

Ured američkog direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) objavio je novu procjenu obavještajne zajednice, s koje je skinuta oznaka tajnosti, o porijeklu COVID-19, a u izvještaju se procjenjuje da korona virus nije razvijen kao biološko oružje.

Prirodno porijeklo i curenje iz laboratorija uvjerljive su hipoteze o tome kako je COVID-19 prvi put zarazio ljude, no analitičari se ne uspijevaju složiti oko toga što je vjerovatnije i može li se uopće donijeti konačna procjena, stoji u izvještaju ODNI-ja.

U izvještaju se također odbacuje sugestija da je korona virus nastao kao biološko oružje i u njemu stoji da zagovornici ove teorije “nemaju direktan pristup Institutu virologije u Wuhanu” te su optuženi za širenje dezinformacija, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

90-dnevna revizija

Izvještaj je produkt 90-dnevne revizije koju je administracija američkog predsjednika Joea Bidena objavila u augustu, usred intenzivnih političkih sukoba oko toga treba li kriviti Kinu za posljedicu globalne pandemije i u kojoj mjeri, ili vlade koje možda nisu dovoljno brzo reagirale da zaštite građane svojih zemalja.

U izvještaju ODNI-ja stoji da četiri američke obavještajne agencije i tijelo koje okuplja više agencija imaju “nizak nivo povjerenja” da je COVID-19 potekao od zaražene životinje ili srodnog virusa.

No, jedna je agencija saopćila da ima “umjereno povjerenje” da je prva ljudska infekcija COVID-19 najvjerovatnije rezultat laboratorijske nesreće, koja je vjerovatno uključivala eksperimentiranje na životinjama u Institutu za virologiju u Wuhanu.

Bez učešća Kine

Američke obavještajne agencije vjeruju da neće moći dati preciznije objašnjenje za porijeklo COVID-19 bez novih informacija koje ukazuju da je virus prošao specifični put od životinja do ljudi ili da je laboratorij u Wuhanu radio na virusu ili srodnom virusu prije nego što je nastao COVID-19.

U izvještaju se navodi da američkim agencijama i globalnoj naučnoj zajednici nedostaju “klinički uzorci ili potpuno razumijevanje epidemioloških podataka najranijih slučajeva COVID-19” te da bi se mogao ponovno razmotriti ovaj dvojbeni izvještaj ako se pojavi više dokaza.

Kina se suočila s međunarodnim kritikama jer nije aktivnije surađivala u istragama o porijekla aktuelnog korona virusa.

Kineska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

AJB

tačno.net
Autor 30.10.2021. u 10:39