Nadbiskup Sao Paula prvi favorit u trci za novog papu?

tačno.net
Autor/ica 14.2.2013. u 13:54

Najozbiljniji kandidat za nasljednika Benedicta XVI sa područja Latinske Amerike je nadbiskup Odilo Pedro Sherer.

Nakon što je Papa Benedict XVI saopćio da odstupa s dužnosti 28. februara, Scherer je izjavio kako prilikom izbora na mjesto novog poglavara Rimokatoličke crkve ulogu neće igrati mjesto i godina rođenja.

Nadbiskup iz Sao Paula Scherer,  kojemu su 63 godine, istakao je da nijedan kandidat neće otvoreno kazati da je zainteresovan za mjesto čelnika Katoličke crkve.

“Bilo bi previše ambiciozno kazati da je neko spreman za tu poziciju. Niko to neće otvoreno kazati”, dodao je Scherer.

Ipak, nakon 28. februara oči svjetske javnosti bit će uprte na period zvani Conclave, a koji podrazumijeva izbor novog pape. Tako će u martu, na sastanku Vijeća kardinala, 117 kardinala izabrati novog papu, koji mora imati manje od 80 godina.

Kardinali ne moraju da izaberu nekoga iz svojih redova. Na primjer, svaki kršteni muškarac može da postane poglavar Katoličke crkve. Ipak, prema kršćanskoj tradiciji skoro je sigurno da to mjesto pripada kardinalu.

Podsjetimo, papa Benedict XVI došao je na mjesto poglavara Rimokatoličke crkve u aprilu 2005. godine, nakon smrti pape Jovana Pavla Drugog. U vrijeme kada je izabran za papu imao je 78 godina i bio je jedan od najstarijih izabranih papa.

Ovo je prvi put u 600 godina da se jedan papa povuče, a prije toga su se šestorica papa odlučila na isti korak.

Papa, inače, nije samo poglavar Rimokatoličke crkve, već ima i mnoge druge titule, među kojima su i rimski biskup, vikar apostola, prelat Italije, otac Zapada, nadbiskup i mitropolit rimske provincije i vrhovni vladar Vatikana.

AA

tačno.net
Autor/ica 14.2.2013. u 13:54