Nadvojvotkinja Austrije i princeza Toskane Camilla Habsburg-Lothringen postala nova direktorica na IFIMES-u

tačno.net
Autor 29.11.2016. u 13:32

Nadvojvotkinja Austrije i princeza Toskane Camilla Habsburg-Lothringen postala nova direktorica na  IFIMES-u

Njeno imperijalno i kraljevsko visočanstvo Camilla Habsburg-Lothringen je danas postala direktorica za euro-mediteransku diplomaciju i interkulturna pitanja na Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Dokument o imenovanju na svečanoj ceremoniji u Ljubljani novoj direktorici uručio je počasni predsjednik IFIMES-a Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske u prisutnosti potpredsjednika Savjetodavnog odbora prof. dr. Ernesta Petriča i direktora instituta Bakhatyara Aljafa i dr. Zijada Bećirovića, koji i dalje ostaju na svojim pozicijama.

Počasni predsjednik instituta Mesić istakao je, da mu je iznimna čast što je imao priliku sudjelovati na jednoj ovakvoj ceremoniji, a posebno što je institut dobio pojačanje u osobi njenog visočanstva Habsburg-Lothringen, čiji će ugled, iskustva i entuzijazam dati će novi zamah u djelovanju IFIMES-a. Iznimna nam je čast, da će ona ubuduće biti sa nama.

Potpredsjednik Savjetodavnog odbora dr. Petrič naglasio je važnost suradnje različitih aktera u izgradnji boljeg društva, jer okupljeni u ideji boljeg sutra možemo savladati i nadvladati mnogobrojne razlike među nama koje su samo prividne i okrenuti su rješavanju realnih problema i izazova. Sasvim sigurno teško bi na ovom svijetu za ostvarenje tih ciljeva pronašli kompetentniju  osobu od Njenog visočanstvo Habsburg-Lothringen. Još jednom ponosni smo da je ona u vodstvu instituta IFIMES.

Na kraju se na ukazanoj časti zahvalila novoimenovana direktorica Habsburg-Lothringen, koja je posebno istakla da joj je velika čast da se pridružila IFIMES-ovoj plemenitoj misiji u izgradnji boljeg svijeta. Istakla je značaj Euro-Mediterana, kao regije koja je jezgro civilizacija, a interkulturna suradnja je jedan od ključnih izazova modernog svijeta. Uvjerena je, da će naše zajedničko djelovanje dodatno ojačati djelovanje IFIMES-a, a svoj poseban angažman dati ću upravo na području euro-mediteranske diplomacije i interkulturnih pitanja. Međutim, istakla je da je za postizanje velikih ciljeva potrebno okupiti širu koaliciju zainteresiranih, tako da rezultat bude izvjesniji i veći. Na kraju je novoimenovana direktorica dodala, da su u 20.stoljeću bespotrebno nastradali mnogi nevini i da treba doći do sveobuhvatne istine i pomirenja za bolje i odlučnije sutra.

Na svečanoj ceremoniji sudjelovali su brojne javne ličnosti iz Slovenije i regije Zapadnog Balkana.

Tagovi:
tačno.net
Autor 29.11.2016. u 13:32