Nairobi: opsada i dalje traje, većina taoca oslobođena, broj mrtvih narastao na 68

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 07:41

Nairobi: opsada i dalje traje, većina taoca oslobođena, broj mrtvih narastao na 68

Napeta situacija i dalje traje na prostoru robne kuće Westgate u glavnom gradu Kenije. Podsjetimo, somalski militanti iz skupine Al-Shabaab upali su prije dva dana u popularnu robnu kuću te ubili veći broj civila. Još uvijek su zabarikadirani unutar zgrade u koju je jučer ušla vojska i policija. Prema zadnjim informacijama ubijeno je 68 osoba, dok je 200 ranjeno.

Glasnogovornik kenijske vojske, pukovnik Cyrus Oguna potvrdio je danas kako su većina taoca oslobođeni te kako su pripadnici kenijske vojske preuzeli kontrolu nad većinom zgrade. “Al-Shabaab još uvijek drže oko 10-ak taoca”, rekao je u razgovoru za medije.

Tijekom jučerašnjeg dana kenijska vojska pokrenula je napad na militante u robnoj kući. U operaciji je ranjeno 4 vojnika. Jučer je objavljena vijest kako je jedan od ranjenih napadača priveden, no kasnije je potvrđeno kako je preminuo. “Operacija se nastavlja. Osloboditi ćemo sve taoce. Ne možemo vam dati detalje operacije, no budite sigurni kako se poduzima sve što je moguće”, rekao je jedan od dužnosnika u razgovoru za AFP.

Iz policije ističu kako strahuju da bi broj žrtava mogao biti još i veći. Navodno se u robnoj kući još nalaze brojna tijela. Informacije govore kako izraelski savjetnici pomažu kenijskim snagama sigurnosti u kreiranju pregovaračke strategije, no nitko od njih ne sudjeluje direktno u samoj operaciji, potvrdio je jedan izraelski dužnosnik u razgovoru za Reuters.

Prema zadnjim informacijama u robnoj kući još uvijek se nalazi 10 do 15 naoružanih Islamista. Iz Al-Shabaaba ističu kako je napad na robnu kuću direktan odgovor na kenijske vojne operacije u Somaliji.

Robna kuća Westgate nalazi se u luksuznom dijelu grada, a mnogi posjetitelji su stranci. Tako je bilo i na dan napada – žrtve su raznih nacionalnosti, za sada je potvrđeno kako se među stranim žrtvama nalaze državljani SAD-a, Britanije, Francuske, Kanade, Australije, Kine, Južne Koreje, Indije, JAR-a i Gane.

advance

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 07:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija