Najmanje 13 poginulih u eksploziji dvije bombe u Damasku

tačno.net
Autor 20.10.2021. u 09:41

Najmanje 13 poginulih u eksploziji dvije bombe u Damasku

foto: AFP

Najmanje 13 ljudi je poginulo, a troje je ranjeno od eksplozije naprava čija je meta bio autobus sirijske vojske u centru Damaska.

Na snimcima emitovanim na državnoj televiziji vide se ugljenisani ostaci kabine autobusa.

Prema navodima medija, aktivirane su dvije eksplozivne naprave dok je autobus bio na mostu Hafez Al Asad, a treću su deaktivirali pripadnici inžinjerije sirijske vojske.

Iako je Sirija već deset godina u građanskom ratu, ovakvi napadi u prijestolnici su rijetki.

Ovaj napad je najsmrtonosniji u centralnom dijelu Damaska od marta 2017. godine, kada je najmanje 31 osoba poginula u samoubilačkom napadu za koji je odgovornost preuzela militanta organizacija tzv. Islamska država (IS).

Nijedna grupa još nije navela da stoji iza posljednje eksplozije, ali se sumnja na “Islamsku državu”, koja je ove godine napala vojna vozila na istoku Sirije, piše BBC.

Sirija je uništena u sukobu koji je izbio nakon što je vlada predsjednika Bašara el Asada nasilnom reakcijom odgovorila na mirne prodemokratske proteste u martu 2011. godine.

Prema podacima UN-a, u borbama je poginulo najmanje 350.000 ljudi, a polovica stanovništva je napustila svoje domove, uključujući skoro šest miliona izbjeglica u inostranstvu.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.10.2021. u 09:41