Najmanje 300 poginulih u sukobima u Banguiju

tačno.net
Autor 8.12.2013. u 08:22

Najmanje 300 poginulih u sukobima u Banguiju

U sukobima koji su u četvrtak ujutro izbili u Banguiju i prerasli u pokolj, poginulo je najmanje 300 ljudi, rekao je u petak navečer za AFP čelnik srednjoafričkog Crvenoga križa koji je htio ostati anoniman.

Francuska je rasporedila svih 1.200 vojnika, koliko je i najavila da će poslati u Centralnoafričku republiku i vojnici su pojačali svoje patrole u Banguiju i nekoliko drugih puteva u zemlji, saznaje se iz ministarstva odbrane.
Pet jedinica je od sada prisutno u CAR-u (Centralnoafričkoj republici), dolaskom u posljednjih nekoliko sati dodatnih 200 ljudi, naglasio je glasnogovornik zapovjedništva pukovnik Gille Jaron.

One raspolažu sa četiri helikoptera Puma i dva Gazella.

– U prednosti smo 24 sata u potpunom raspoređivanju Sangarisa – ime francuske operacije u CAR-u, naglasio je zvaničnik odbrane.

Prema zapovjedništvu, gustoća francuskih patrola, pješadije ili motorizacije, se tri puta povećala u posljednjim satima na glavnim cestama, ali i sekundarnim putevima glavnog grada.

Udružene patrole predvode vojnici afričkih snaga prisutne u CAR-u, naglasio je pukovnik Jaron.

Prva kopnena francuska pojačanja su stigla u subotu u CAR, s dolaskom kolone iz Kameruna. Prema riječima novinara agencije AFP, oni su ušli trijumfalno u grad Buar (na sjeveroistoku).

Izviđačke patrole su došle iz Banguija prema sjeveru i iz Kameruna prema istoku zemlje, precizirao je glasnogovornik zapovjedništva.

Prema saopćenju zapovjedništva, sa 1.200 ljudi, francuske snage su dostigle cilj da udvostruče svoje snage koje je u četvrtak postavio šef države.

Francuski predsjednik Francois Hollande je najavio u četvrtak “hitnu” vojnu akciju, kako bi se zaštitilo stanovništvo i ponovo uspostavila stabilnost u Centralnoafričkoj republici, gdje je u sukobima posljednjih dana bilo brojnih žrtava.

tačno.net
Autor 8.12.2013. u 08:22