Najmanje 43 Palestinca ubijena u novim napadima na Gazu

tačno.net
Autor 30.7.2014. u 09:21

Najmanje 43 Palestinca ubijena u novim napadima na Gazu

Foto: Reuters

Bolnički dužnosnici su rekli da je u sukobu ubijeno ukupno 1.245 Palestinaca, većinom civila. Na izraelskoj strani su poginula 53 vojnika i tri civila od početka izraelske ofenzive 8. srpnja

Najmanje 43 Palestinca ubijena su u izraelskim napadima na Pojas Gaze u srijedu rano ujutro dok Izrael tvrdi da gađa islamističke militante na desecima lokacija diljem te enklave, a egipatski posrednici pripremaju revidirani prijedlog primirja.

Izraelska televizija je izvijestila da je ostvaren napredak što se tiče postizanja dogovora u Kairu gdje se očekuje dolazak palestinskog izaslanstva na razgovore.

Egipat je priopćio u utorak da revidira prijedlog bezuvjetnog primirja koji je Izrael prvotno prihvatio, a Hamas odbacio te da će nova ponuda biti predstavljena palestinskom izaslanstvu. Jedan izraelski dužnosnik je rekao da bi Izrael mogao poslati svog izaslanika u Kairo.

U izraelskom granatiranju i zračnim udarima na kuće i školu u Džebalji u sjevernoj Gazi ubijene su najmanje 43 osobe i veliki broj je ranjen, uključujući 20 u UN-ovoj školi, izjavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva Ašraf Al-Kidra. Među ubijenima su jedan bolničar i beba.

Glasnogovornica izraelske vojske je izjavila da provjerava detalje.

Osmero ljudi, među kojima pet članova iste obitelji u Džebalji, ubijeno je u drugim napadima, rekli su dužnosnici u Gazi.

Bolnički dužnosnici su rekli da je u sukobu ubijeno ukupno 1.245 Palestinaca, većinom civila. Na izraelskoj strani su poginula 53 vojnika i tri civila od početka izraelske ofenzive 8. srpnja.

Izrael je pokrenuo ofenzivu kao odgovor na raketne napade militanata Hamasa iz Gaze, a pojačao je napade nakon smrti 10 vojnika u palestinskim prekograničnim napadima u ponedjeljak. Izraelski premier Benjamin Netanyahu upozorio je da predstoji dugačak sukob.

Vojska je priopćila da joj je potrebno oko tjedan dana da završi svoju glavnu misiju, a to je uništenje prekograničnih tunela, za što ima snažnu potporu izraelske javnosti.
Ispitivanje javnog mišljenja Sveučilišta u Tel Avivu objavljeno u utorak pokazalo je da 95 posto izraelske židovske većine smatra da je ofenziva opravdana. Samo četiri posto vjeruje da je primjenjena prevelika sila.

novilist.hr

tačno.net
Autor 30.7.2014. u 09:21