Najopasnije nuklearno čišćenje u povijesti: Svijet u strahu od Fukushime!

tačno.net
Autor 4.11.2013. u 07:58

Najopasnije nuklearno čišćenje u povijesti: Svijet u strahu od Fukushime!

Područje istočnog Japana u blizini Fukushime danas je pogodio još jedan potres, jakosti pet stupnjeva po Richteru. Današnja su se podrhtavanja tla osjetila sve do Tokija, ali nisu zabilježeni podaci o žrtvama ni šteti.

Vijest o potresu došla je uoči početka jedne od najopasnijih operacija nuklearnoga čišćenja. Za početak ovoga mjeseca zakazan je početak akcije pažljivog, ručnog uklanjanja oko 400 tona nuklearnoga goriva iz reaktora br. 4.

Čišćenju se pristupa vrlo pažljivo, a najmanji potres tijekom toga procesa mogao bi uzrokovati katastrofu veću od černobilske. Akcijom upravlja TEPCO i očekuje se da će biti završena do kraja 2014. godine.

U normalnim bi uvjetima čišćenje trajalo oko stotinu dana, ali vrlo osjetljiva priroda posla i tektonski nestabilno područje produžit će posao. Gorivo koje će skupiti 14 je tisuća puta jače radijacije od nuklearne bombe bačene na Hirošimu. Bazen s gorivom nalazi se 18 metara ispod zemlje, u vodi, na sedam metara dubine.

Nakon što se ukloni gorivo iz reaktora br. 4, slijedi čišćenje oštećene zgrade. Dosad je to bio proces kojim se računalno upravljalo, a sada će se potpuno prijeći na ručni rad. Šipke nuklearnog goriva moraju cijelo vrijeme biti vodom i ne smiju se dodirivati.

“Operacija uklanjanja goriva iz toliko oštećenog bazena nikada nije izvedena”

“Operacija uklanjanja goriva iz toliko oštećenog bazena nikada nije izvedena. Šipke su nezgrapne i vrlo teške, svaka teži dvije trećine tone”, rekla je ranije istražiteljica Christina Consolo za RT.

U slučaju da nezgode neka bi se šipka mogla naći na zraku ili zapaliti, što bi rezultiralo zastrašujućom količinom radijacije u atmosferi. Takva bi radijacija bila prevelika da bi je bazen apsorbirao jer nije za to dizajniran. U najgorem mogućem scenariju bazen bi se mogao urušiti što bi rezultiralo fisijom i eksplozijom mnogo većih razmjera od one u ožujku 2011.

“Ovo je jedan od najgorih i najvažnijih poslova koje je itko ikada mora napraviti. Ako se i izvede bez greške, mnogo je toga što može poći po zlu”, objasnila je Consolo.

Prema Svjetskom nuklernom izvješću objavljenom u srpnju 2013, najgori će scenarij uključivati evakuaciju do 10 milijuna ljudi 250 kilometara oko Fukushime, uključujući i značajan dio Tokija.

Usprkos skepsi nekih stručnjaka, TEPCO je uvjeren da će operacija biti uspješna. Iako golema, ova je akcija tek dio procesa razmontiravanja te nuklearne elektrane. Predviđa se da će za to biti potrebno ukupno 40 godina te da će koštati 11 milijardi dolara.

index.hr

tačno.net
Autor 4.11.2013. u 07:58