Najveće opasnosti za svijet: Krhka gospodarstva i vremenske nepogode

tačno.net
Autor 8.1.2013. u 15:20

Najveće opasnosti za svijet: Krhka gospodarstva i vremenske nepogode

Iako je Europa u 2012. izbjegla slom eurozone a SAD fiskalnu krizu, poslovni čelnici i akademici strahuju da se političari ne uspijevaju nositi s temeljnim svjetskim problemima.

Krhka gospodarstva i ektremne vremenske prilike snažno su pojačali rizike u svijetu u prošloj godini, stvarajući sve opasniju mješavinu, ocjenjuju privredni čelnici u najnovijem izvješću Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

Iako je Europa u 2012. izbjegla slom eurozone a SAD fiskalnu krizu, poslovni čelnici i akademici strahuju da se političari ne uspijevaju nositi s temeljnim svjetskim problemima, zaključili su autori ovogodišnjeg WEF-ova izvješća “Rizici u svijetu 2013.”, objavljenog u utorak u Londonu. Izvješće se temelji na anketi u kojoj je sudjelovalo više od tisuću stručnjaka i privrednih čelnika. Anketirani su iskazali nešto veći pesimizam u vezi s rizicima s kojima bi se svijet mogao suočiti u narednom desetljeću nego prošle godine.

“Izvješće odražava gubitak povjerenja u vodstvo vlada”, zaključio je izvršni direktor WEF-ova odjela za rizike i glavni autor izvješća Lee Howell. Kao najveće ekonomske prijetnje s kojima se svijet suočava ponovo su izdvojene ogromne razlike u primanjima i neodržive javne financije. Pozornost privlači i pojačani naglasak na opasnostima koje donose ekstremne vremenske prilike. Izvješće o rizicima objavljeno je uoči redovnog godišnjeg okupljanja u švicarskom skijalištu Davosu koje će se ove godine održati od 23. do 27. siječnja. Tradicionalno okupljanje i ove će godine odisati luksuzom, iako privredni čelnici imaju i te kako puno razloga za zabrinutost.

U proteklih je 12 mjeseci posebno snažno ojačala zabrinutost zbog pojačanog ispuštanja štetnih plinova, koje je zauzelo vodeće mjesto na općoj ljestvici rizika. Među pojedinačnim ekološkim rizicima najviše zabrinjava nesposobnost prilagodbe promjenama klime na Zemlji. Mnoge je prodrmala superoluja Sandy koja je u listopadu opustošila istočnu obalu Sjedinjenih Država. Sandy ipak nije bio izuzetak, budući da su prošle godine zabilježene i ekstremne suše, poplave i topljenje leda na Arktiku na rekordno nisku razinu.

Australija se borila s požarima i valovima vrućine dok su u Kini temperature padale na najniže razine u 28 godina. “Dvije oluje, ona u gospodarstvu i ona u okolišu, na putu su da se sudare. Ako ne odvojimo sredstva potrebna za ublažavanje sve većeg rizika vremenskih nepogoda, prosperitet bnudućih generacija mogao bi se naći u opasnosti”, zaključuje John Drzik, izvršni dreiktor Olivera Wymana, podružnice Marsha & McLennana.

Primjereno je za temu ovogodišnjeg tradicionalnog okupljanja u Davosu izabrana “otporna dinamičnost”, ukazujući na potrebu da vlade i poduzeća razviju strategije koje će omogućiti normalno funkcioniranje ključnih sustava u slučaju nepogoda.

Poslovni.hr/Hina

Tagovi:
tačno.net
Autor 8.1.2013. u 15:20