Najveći američki kreditor, Kina, upozorava SAD da izbjegnu bankrot

tačno.net
Autor 9.10.2013. u 09:59

Najveći američki kreditor, Kina, upozorava SAD da izbjegnu bankrot

Ostalo je još svega 8 dana do ulaska SAD-a u tehnički bankrot, tj. ako u tih 8 dana ne uspiju u Kongresu postići dogovor oko “stropa zaduživanja”. Ranijih godina je to prolazilo relativno lako, no sada se rok poklopio s blokadom rada američke vlade, a Republikanci u Predstavničkom domu Kongresu imaju širu agendu – potkopati Obamin zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju “Obamacare”.

Što će se zapravo dogoditi ako SAD uđe u stanje tehničkog bankrota? Sve posljedice za globalnu ekonomiju su nesagledive, no neke su poznate – kao prvo, SAD će prestati isplaćivati svoje dugove, a takva situacija se nikako neće dopasti njihovim kreditorima. Kada govorimo o američkim kreditorima, njih je mnogo, no jedan je najveći – Kina.

Američki kreditori:

Stoga ne iznenađuje činjenica da simultano raste nervoza i u Washingtonu i u Pekingu. Iz Kine su jučer poručili kako SAD mora napraviti “odlučne korake” u izbjegavanju bankrota kako bi se osigurala sigurnost kineskih investicija. “Kao najveći američki strani kreditor, prirodno je da je Kina zabrinuta oko događanja u SAD-u”, rekao je zamjenik kineskog ministra financija, Zhu Guangyao, te tima dao prvi javni kineski komentar po pitanju američke krize koja bi mogla postati i znatno veća ukoliko dogovor u američkom Kongresu ne bude postignut do 17-og ovoga mjeseca.

Zamjenik kineskog ministra financija, Zhu Guangyao

Kina trenutačno drži čak 22,85% od ukupnog američkog duga koji iznosi 16,7 bilijuna USD. Tajnik američke riznice, Jacob Lew, izračunao je kako će SAD-u ponestati novca 17. listopada te kako će tada imati manje od 30 milijardi USD rasploživog novca, ukoliko ne dođe do dogovora u Kongresu.

Zbog slične situacije 2011. SAD su izgubili svoj AAA rejting, Standard & Poors ih je spustio na AA+. “Nadamo se kako SAD shvaćaju lekcije iz povijesti”, rekao je kineski zamjenik ministra financija, očito se referirajući upravo na ovu epizodu iz 2011. Situacija 2011. riješena je u zadnjem trenutku, mnogi ističu kako bi tako moglo biti i ovog puta.

Ako bi Amerika ušla u tehnički bankrot, to bi bilo prvi put u povijesti – takav događaj bi globalnu ekonomiju bacio u financijsku krizu kao onu 2008. ili još i gore.

Republikanci u Predstavničkom domu, a to je potvrdio jučer i njihov lider John Boehner, neće pristati na podizanje stropa zaduživanja bez dodatnih uvjeta, tj. mjera kojima će se ograničiti potrošnja. Te mjere direktno prijete Obaminom zakonu o zdravstvu. Nadalje, Republikanci tvrde kako predsjednik odbija pregovarati s njima te kako će on biti kriv ako Amerika bankrotira.

advance

tačno.net
Autor 9.10.2013. u 09:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija