Nakon četiri godine Kina i Japan razgovaraju na visokom nivou

tačno.net
Autor 19.3.2015. u 10:17

Nakon četiri godine Kina i Japan razgovaraju na visokom nivou

Nakon nedavnih tenzija u vezi sa teritorijalnim i historijskim pitanjima, Kina i Japan su započeli sigurnosne razgovore na visokom nivou u Tokiju. Zvaničnici će održati i trilateralni sastanak sa predstavnicima Južne Koreje.

Posljednji krug razgovora na visokom nivou održan je 2011. godine prije nego što su odnosi Kine i Japana pogoršani zbog tenzija u vezi sa otocima u Istočnom kineskom moru. Kina je pored tog spora tvrdila da se Japan nije dovoljno iskupio za agresiju u toku Drugog svjetskog rata.

Ipak, odnosi između dviju velikih sila postepeno se poboljšavaju, a na početku dnevnog reda sastanka je uspostavljanje linije pomorske komunikacije. Naime i dalje postoje strahovi da može doći do sukoba kineskih i japanskih plovila koja patroliraju oko spornih otoka Senkaku u Japanu i Diaoyu u Kini.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Japana rekao je novinarima da se obje strane nadaju da će se razgovor voditi o namjerama odbrambenih politika.

Kineski pomoćnik ministra vanjskih poslova kazao je kako vjeruje da će se ove dvije zemlje suočiti s historijom i početi gledati u budućnost.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 19.3.2015. u 10:17