Nakon sukoba sa VW: Isporučilac – pobunjenik Prevent mora otpuštati radnike

Wilfried Eckl-Dorna
Autor 6.4.2018. u 16:28

Izdvajamo

  • Povjerenje u njemačkoj industriji tako se ne dobija. U automobilskoj branši Prevent je dobio loš ugled: postao je isporučilac bundžija koji bi već odavno mogao i kod drugih proizvođača automobila biti na crnoj listi.

Povezani članci

Nakon sukoba sa VW: Isporučilac – pobunjenik Prevent mora otpuštati radnike

 Foto: DPA – Prevent – sjedište firme

Ovaj duel elektrizirao je autobranšu: njemačke tvornice jedne bosanske familije zaustavile su 2016. isporuke za Wolfsburg – i time su zaustavile dvije VW tvornice. Sada koncern ruši isporučioca.

Autor: Wilfried Eckl-Dorna
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Rukovodilac nabavke koncerna Volkswagen sjeća se dobro augusta 2016. – iako nerado. Jer tada je mali isporučilac doveo giganta iz Wolfsburga u tešku situaciju. U konfliktu oko jedne neispunjene velike porudžbine dvije kćerke firme bosanske grupe Prevent obustavile su u kratkom roku isporuke na VW koncern. Danima su zbog toga proizvodne trake u VW tvornicama u Wolfsburgu i Emdenu bile zaustavljene.

U pregovorima koji su trajali tjednima VW i Prevent dogovorili su se na nove ugovore o isporukama. Površno gledano grupa Prevent sa svojim kćerkama pobijedila je u konfliktu sa Golijatom Volkswagenom. Međutim sad se dešava ono što su poznavaoci branše odmah nakon tadašnjeg dogovora Preventa i VW predvidjeli: Volkswagen ruši kompletnu Prevent grupu. Tako iz navodnih dobitnika postaju gubitnici  – i to u ubrzanom postupku.

Ozbiljna nevolja sa isporukama koštala je VW trocifreni milionski iznos – jer je Volkswagen prije toga previdio jedan važan detalj. Grupa Prevent je taktički pametno kupila maloga specijalistu za odlijevke ES Automobilguss i tako dobila snažnu pregovaračku poziciju. Kad je VW htio, nakon dugog zajedničkog rada, izbaciti jednu Preventovu tvornicu, Prevent je na iznenađenje Volkswagena upotrijebio svu svoju moć.

Poslije skoro dvije godine Volkswagen uzvraća punom snagom.  Bez najave su otkazali ugovore o isporukama sa kćerkama Preventa ES Automobilguss, Car Trim i Prevent Foamtech. Prve dvije su bile one firme koje su prije dvije godine obustavile isporuke na VW i tako izazvale obustavljanje proizvodnje.

700 zaposlenih direktno pogođeno otkazivanjem ugovora o isporuci

Optužbu o kasnoj osveti Volkswagen odbacuje a osim toga izjavljuje da je u svakom momentu upućen na „planski i pun povjerenja zajednički rad“ sa isporučiocima. Izgleda da to Volkswagen kod Preventa više ne vidi.

Prevent opet najavljuje da će u pogođenim firmama doći do skraćenog radnog vremena i otpuštanja oko 700 radnika. Protiv ovog vanrednog otkaza Prevent će preduzeti „pravne mjere“.

Sa pravnim okršajima grupa Prevent, koja pripada bosanskoj preduzetničkoj porodici Hastor, ima dosta iskustva. Već godinama se povlači po sudovima sa Daimlerom zbog isporuka prevlaka za sjedišta i traži odštetu od 40 miliona evra. Na zahtjev Preventa nedavno je jedan sudija proglašen za pristrasnog što će proces još više odužiti.

Prevent grupa je proteklih mjeseci slijedila i taktiku da kupovinom firmi sebi obezbjedi bolju pregovaračku poziciju. Pritom je uspješna bila samo jedna kupovina. U januaru su preuzeli specijalistu za odlivke Halberg Guss sa oko 3000 radnika. Isporuke iz ove firme idu i dalje u VW – zasada.

Nasuprot tomu lista spektakularnih promašaja Preventa je dugačka. Mjesecima su Hastorovi pokušavali neprijateljsko preuzimanje specijaliste za unutrašnjost auta Grammer. Nisu uspjeli zbog otpora menadžmenta Grammera koji je kao odbranu doveo kineskog investitora.

Hastorovi kupuju i u njemačkoj industriji namještaja. Proizvođača tapaciranog namještaja Gepade, nekoliko mjeseci nakon preuzimanja, pustili su da bankrotira. A kod proizvođača trpezarija Wössner, koga su također preuzeli, proizvodnju su odmah prebacili u Bosnu i Hercegovinu.

Najveća transakcija bilo je naposlijetku  preuzimanje proizvođača kuhinja Alno. I ova transakcija okončana je nakon nekoliko mjeseci bankrotom, ostatke je preuzeo savjetnička legenda Roland Berger. Trenutno javno tužilaštvo vodi istragu protiv 12 menadžera iz Alna zbog sumnje na odlaganje bankrota.

Povjerenje u njemačkoj industriji tako se ne dobija. U automobilskoj branši Prevent je dobio loš ugled: postao je isporučilac bundžija koji bi već odavno mogao i kod drugih proizvođača automobila biti na crnoj listi.

Propast Preventovih firmi iz autobranše predodređena

Poslije promašaja kod Grammera i Alno, problema sa Daimlerom i sada otkaza od VW ne preostaje Hastoru puno snage ili ekonomske jačine da bi bio nezamjenjiv u automobilskoj branši.

U poslovima isporuka za automobilsku industriju mogao bi otkaz od VW ubrzati propast Preventovih firmi. Koliko je VW zainteresovan da prekine sa Preventom pokazuje jedan izvještaj „Wirtschaftswoche“. Prema njemu izlazak iz Preventa koštaće VW oko 200 miliona evra. Od toga 159 miliona evra je potrebno da bi se drugi isporučioci osposobili da preuzmu obaveze, piše ovaj magazin pozivajući se na jednu internu VW prezentaciju. Osim toga dolaze i zahtjevi za naknadu štete u još nepoznatoj visini.

Nekome je ipak ova brutalna taktika Preventa donijela napredak:  naime direktoru Car Trima Vahidinu Ferizu, koga je Prevent nakon preuzimanja u maju 2016. tamo postavio. Krajem februara 2018. Feriz je otišao za direktora najvažnije Hastorove firme Prevent DEV. Upravo na vrijeme da radnicima Car Trima ne mora objašnjavati koje konzekvence ima neprijateljstvo sa Volkswagenom.

spiegel.de

Wilfried Eckl-Dorna
Autor 6.4.2018. u 16:28