Nakon višegodišnjeg aktivizma radnici Google-a osnovali sindikat

RSE
Autor 6.1.2021. u 09:25

Nakon višegodišnjeg aktivizma radnici Google-a osnovali sindikat

Najava radnika kompanije Gugl (Google) da su osnovali sindikat mogla bi povećati napetosti između tehnološkog diva i njegovih zaposlenika koji su se prethodnih godina često žalili na etička pitanja u razvoju proizvoda, neprimjereno rješavanje žalbi o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu te na nedovoljnu zaštitu prava radnika u Silicijumskoj dolini gdje je takvo udruživanje radnika rijetko, pišu svjetski mediji.

Izazov rukovodstvu

Stotine zaposlenika u Guglu i njegovoj matičnoj kompaniji Alfabetu (Alphabet) pokrenuli su sindikat – rijedak korak za tehnološku industriju koji ujedno predstavlja najveći i najorganizovaniji izazov izvršnom rukovodstvu tehnološkog diva, naglasio je CNN.

Najavljen u ponedjeljak 4. januara, Sindikat radnika Alfabeta vodit će zaposlenici, a bit će otvoren za radnike s punim radnim vremenom i potpisnicima ugovora. Inicijativu je pokrenulo više od 200 članova koji su pristupili jednom od najvećih sindikata u zemlji – Američki radnici u komunikacijama (CWA).

“Ovo je istorijski događaj”, rekao je Dilan Bejker (Dylan Baker), softverski inženjer u Guglu naglasivši kako je u pitanju prvi sindikat u velikoj tehnološkoj kompaniji kojeg su pokrenuli radnici. Kazao je kako će sindikat izabrati predstavnike i angažovati kvalifikovane saradnike kako bi svi radnici u Guglu mogli vidjeti da li se kompanija pridržava određenih vrijednosti.

Kao odgovor na sindikalne napore, Gugl se, ističe CNN, obavezao na saradnju s radnicima. “Naravno da su naši zaposlenici zaštitili radnička prava što podržavamo. Ali kao i uvijek do sada, nastavit ćemo direktno sarađivati sa svim našim zaposlenicima.”

CWA je saopštio da nova organizacija trenutno nije usmjerena na osiguravanje formalnog priznanja od Alfabeta ili na kolektivno pregovaranje s kompanijom oko ugovora – procesu kojem su se američke korporacije agresivno opirale – ali će slijediti druge taktike kako bi tražili promjene u Guglu, poput medijskih istupa, vršenja pritiska na Kongres zbog novog zakona i nadzora ili podnošenja žalbi Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB), koji nadgleda kolektivno pregovaranje u SAD.

Etička pitanja

Sindikat zaposlenika Gugla i Alfabeta oformljen je nakon višegodišnjih tenzija radnika i uprave tehnološkog diva, piše Blumberg (Bloomberg) ističući da se sindikat planira baviti pitanjima koja uključuju naknadu i etička pitanja poput vrste posla na kojem Gugl radi.

Gugl se posljednjih godina sukobio s nekim zaposlenicima zbog ugovora s vojskom, plana za kreiranje cenzurisane pretrage u Kini, te različitog postupanja s ugovornim radnicima i rješavanja problema seksualnog uznemiravanja unutar kompanije. Protesti radnika Gugla 2018. prisilili su kompaniju da prekine ugovor o umjetnoj inteligenciji s Pentagonom, dok su pobune zaposlenih, uključujući odlazak hiljada radnika, također navele kompaniju da ograniči upotrebu prisilne arbitraže iste godine.

Radnici koji su uključeni u novi sindikat rekli su da ga vide kao produžetak takvih napora koji može pružiti trajniju strukturu koja će vršiti pritisak na upravu, držati kompaniju odgovornom za obećane promjene i odgovarati za odmazdu protiv aktivista. Organizacija planira pokrenuti kombinaciju protesta, zakonodavne, regulatorne i pravne taktike te razmotriti pitanja poput antimonopolskog nadzora Gugla, dodaje Blumberg.

“Mnogi od nas zaposlenika osjećaju se nemoćno, kao da više nemamo pravo glasa o smjeru u kojem kompanije ide”, rekla je inženjerka iz Gugla Kimberli Vilber (Kimberly Wilber) dodajući kako je “sindikat naš način izgradnje moći, tako da nas rukovodioci ne mogu ignorisati.”

Podršku novom sindikatu dali su pojedini senatori poput Bernija Sandersa (Bernie) iz Vermonta i Elizabet Voren (Elizabeth Warren) iz Masačusetsa, koji su napisali: “Ja sam u ovoj borbi s vama do kraja.”

Blumberg ocjenjuje kako bi Sindikat radnika Alfabeta mogao ograničiti autoritet izvršne uprave, istovremeno nadahnjujući slične napore u cijeloj industriji koja je do sada uglavnom izbjegavala udruživanje. Sindikat maloprodaje, veleprodaje i robne kuće je u novembru predao papire kako bi zastupao prve radnike u pogonu kompanije Amazon u Alabami i glasanje više od 5.000 radnika za pristupanje sindikatu očekuje se u narednim sedmicama.

Tajni sastanci

Više od 200 zaposlenika pridružilo se tehnološkoj grupi okupljenoj u Sindikatu radnika Alfabeta koja vrši pritisak zbog etike i radnih uslova, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Alan Morales, inženjer sajber odgovornosti i organizator sindikata, rekao je da grupa očekuje da će njihov broj “narasti hiljadama” te da će prioritet sindikata biti etika u razvoju proizvoda.

“Shvatamo da Gugl i druge internetske kompanije imaju proizvode koji su vrlo relevantni u našoj svakodnevici i mislimo da svijet možemo učiniti boljim koristeći svoju snagu kolektivnog pregovaranja.”

Čelnici sindikalnih napora rekli su da već više od godinu dana održavaju tajne sastanke raspravljajući o nedostacima svog poslodavca. Udruživanje radnika je izuzetno je rijetko među velikim tehnološkim kompanijama u Silicijumskoj dolini, iako među radnicima raste sve veće nezadovoljstvo zbog upotrebe njihovih proizvoda i postupanja s marginalizovanim grupama.

Morales je rekao da se sindikatu pridružio preko kolega koje je upoznao tokom prethodnih protesta, ali da su se neki radnici ustručavali pridružiti zbog straha od odmazde. Nacionalni odbor za radne odnose, dodaje list, prošlog je mjeseca utvrdio da je Gugl vjerovatno prekršio zakon o radu kada je izvršio nadzor, a zatim otpustio dvoje zaposlenika koji su javno kritikovali kompaniju i poticali radnike da se organiziraju.

Aktivizam unutar tehnološke industrije

Osnivanje sindikata Guglovih zaposlenika koji će se fokusirati na organizaciju radnika u globalnom poslovanju tehnološke kompanije rijedak je potez unutar Silicijumske doline i odražava rastući aktivizam zaposlenika u tom sektoru, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Sindikat radnika Alfabeta – koji trenutno podržava oko 200 radnika od ukupno 132.000 zaposlenih u matičnoj kompaniji Gugla – biće povezan sa sindikatom CWA koji predstavlja oko 700.000 radnika u nizu telekomunikacijskih i medijskih firmi. Pokretanje sindikata u Guglu dio je šireg napora unutar radničke grupe za organizaciju digitalnih radnika, tvrde iz CWA dodajući da je članstvo u sindikatima bilo u padu posljednjih decenija, ali da je u posljednje vrijeme interes za organizovanjem porastao.

Napori radnika unutar Gugla za organizovanjem započeli su prije više od godinu dana i dio su kontinuirane plime aktivizma, ističe Volstrit džurnal. Grupa zaposlenika se između ostalog žalila jer je Gugl otpuštao zaposlenike koji kritikuju firmu, te da je malo učinio na rješavanju pritužbi na diskriminaciju i uznemiravanje. Članovi njihovog sindikata su naveli kako je neposredni cilj organizovanja nastao iz potrebe da zaposlenici mogu govoriti o kompaniji bez suočavanja s posljedicama u karijeri.

List dodaje kako Gugl već dugo podržava otvorenu raspravu sa zaposlenicima, iako je primijenio pravila kojima nastoji zaustaviti političke razgovore među zaposlenicima. Kompanija je prošle godine najavila promjene u načinu na koji se odnosi prema navodima o seksualnom nedoličnom ponašanju u izvršnim redovima i uložila 310 miliona dolara u novi fond za inicijative za raznolikost i inkluziju.

Zaposlenici u Guglu su, dodaje list, među najbolje plaćenim radnicima u američkim korporacijama i uživaju u obilju pogodnosti. Prosječna plata u Alfabetu, čiji rad uključuje niz internetskih firmi, iznosila je 258.708 dolara u 2019. godini.

‘Snažan eksperiment’

Stvaranje sindikata vrlo je neobično za tehnološku industriju, koja se već dugo opire naporima za organizovanje njene velike radne snage, ocjenjuje Njujork tajms (The New York Times) ističući da organizacija slijedi sve češće zahtjeve zaposlenika u Guglu za preispitivanje politika plata, uznemiravanja i etike, a vjerovatno će eskalirati napetosti s najvišom upravom.

Novi sindikat najjasniji je znak koliko se aktivizam zaposlenika proširio Silicijumskom dolinom u posljednjih nekoliko godina. Iako su softverski inženjeri i drugi tehnološki radnici u prošlosti uglavnom šutjeli o društvenim i političkim pitanjima, zaposlenici u Amazonu, Sejlsforsu (Salesforce), Pinterestu i drugim kompanija postali su glasniji u pitanjima poput raznolikosti, diskriminacije u platama i seksualnog uznemiravanja.

No, ističe Njujork tajms, nigdje ti glasovi nisu bili jači nego u Guglu navodeći primjer kako je 2018. više od 20.000 zaposlenika organizovalo protestnu šetnju protiv načina kako se kompanija bavila rješavanjem žalbi na seksualno uznemiravanje na radnom mjestu.

Uprkos tome, dodaje list, sindikati nisu stekli snagu u Silicijumskoj dolini. Mnogi tehnički radnici izbjegavali su ih, tvrdeći da su radničke grupe fokusirane na pitanja poput plata – koje nisu glavna briga u industriji s visokim dohotkom – te da nisu opremljeni da odgovore na svoje zabrinutosti zbog etike i uloge tehnologije u društvu. Organizatorima rada također je bilo teško sakupiti ogromnu radnu snagu tehnoloških kompanija, raštrkanih širom svijeta.

Profesorica prava na Univerzitetu u Kaliforniji, Vina Dubal (Veena) rekla je da je Guglov sindikat “snažan eksperiment” jer je uveo sindikat u veliku tehnološku kompaniju i zaobišao prepreke koje su spriječile takvo organizovanje. “Ako naraste – što će Gugl nastojati da spriječi – to bi moglo imati ogromne uticaje ne samo na radnike već i na šira pitanja o kojima svi razmišljamo u smislu tehnološke moći u društvu”, izjavila je za Njujork tajms.

RSE

RSE
Autor 6.1.2021. u 09:25