Nancy Pelosi ostaje na čelu Zastupničkog doma Kongresa

tačno.net
Autor/ica 4.1.2021. u 09:33

Nancy Pelosi ostaje na čelu Zastupničkog doma Kongresa

foto: AFP

Nancy Pelosi (Demokratska stranka) je tijesnom većinom ponovo izabrana za predsjedavajuću Zastupničkog doma, na prvoj sjednici 117. saziva Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Za Pelosi se izjasnilo 216 zastupnika, dok 209 nije podržalo njen izbor, javlja Reuters.

Demokrate su na izborima u novembru izgubili 11 zastupnika te u Zastupničkom domu sada imaju tijesnu većinu od 222 prema 212 mjesta.

Petero demokratskih zastupnika nije, međutim, u nedjelju podržalo Pelosi, dvoje je dalo glas zastupnicima koji se nisu kandidirali, a troje se pri glasanju samo izjasnilo kao “prisutni“.

Novi saziv Kongresa konstituirao se u nedjelju u Washingtonu u napetoj atmosferi zbog neizvjesnosti ko će imati većinu u Senatu i najave grupe republikanaca da će u srijedu osporiti izbornu pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena.

Kontrola Senata ovisit će o dva izbora koja će u utorak biti održana u Georgiji, na kojima kandidati demokrata moraju osvojiti oba senatorska mjesta kako bi njihova stranka vratila kontrolu nad Gornjim domom Kongresa.

Pelosi (Kalifornija) vodi demokrate u Donjem domu Kongresa od 2003. godine i jedina je žena koja je bila predsjednik tog tijela.

Kada je riječ o Senatu, ko će kontrolirati američki Senat te odrediti i sudbinu zakonodavne agende novoizabranog predsjednika Bidena znat će se nakon izbora u Georgiji, tradicionalno naklonjenoj republikancima.

Georgija igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži moći između demokrata i republikanaca u novom sazivu Senata, nakon predsjedničkih izbora održanih u novembru.

Na dan predsjedničkih izbora 3. novembra popunjavala su se i dva mjesta u Senatu koje ima Georgija, no kako nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu, ide se u drugi izborni krug 5. januara.

Ukoliko bi, nakon isteka šestogodišnjeg mandata, republikanski senator David Perdue i senatorica Kelly Loffler pobijedili, njihova bi stranka zadržala tanku većinu i imala moć da blokira neke od Bidenovih najambicioznijih planova.

Ako bi pobijedili demokratski kandidati, tada bi obje političke stranke raspolagale jednakim brojem zastupnika, po 50.

U tom bi slučaju Bidenova potpredsjednica Kamala Harris bila presudni 51 glas za demokrate.

Suparnik republikanskom senatoru Perdueu je demokrat i redatelj dokumentarnih filmova Jon Ossof.

Glavni protukandidat senatorici Loeffler je Raphael Warnock, pastor u povijesnoj Crnačkoj baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti.

RSE

tačno.net
Autor/ica 4.1.2021. u 09:33