Napad na kontrolnu točku kod Odese: U eksploziji ozlijeđeno sedam osoba

tačno.net
Autor 25.4.2014. u 08:14

Napad na kontrolnu točku kod Odese: U eksploziji ozlijeđeno sedam osoba

Sedam osoba ozlijeđeno je noću u eksploziji na kontrolnoj točki kod Odese, ukrajinske luke na Crnom moru, objavila je lokalna policija u petak, dan nakon što je na istoku Ukrajine ubijeno pet proruskih pobunjenika, a Rusija počela vojne vježbe.

Stanovnici su podigli nekoliko kontrolnih točaka oko grada kako bi spriječili dolazak proruskih separatista iz odmetnutog moldavskoj teritorija Transdnjestrije (Pridnjestrovlja).

Novinska agencija Interfax prenosi izjave svjedoka da je bomba na kontrolnu točku bačena iz jurećeg automobila, no policija to nije potvrdila.

Transdnjestrija, gdje su u vojnoj bazi iz sovjetskog doba stacionirane ruske snage, proglasila je neovisnost početkom 90-tih godina prošloga stoljeća.

Ukrajinske snage ubile su u četvrtak pet proruskih pobunjenika u njihovu uporištu Slavjansku na istoku Ukrajine, na što je Rusija odgovorila vojnim vježbama uz granicu izazvavši bojazan od napada na susjednu zemlju.

Moskva je zatražila da Sjedinjene Države prisile ukrajinske vlasti da zaustave vojnu operaciju u jugoistočnoj Ukrajini i povuku svoje snage.

Prebacujući odgovornost za smirivanje napetosti na Washington, rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako stanje “zahtijeva hitne akcije da se prisili kijevske vlasti, koje su štićenici Sjedinjenih Država, da se obuzdaju i ne koriste silu”.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je na mir u Ukrajini, istaknuvši da se “vojne akcije moraju izbjegavati po svaku cijenu”.

“Sve strane moraju ispuniti svoje obveze sukladno dogovoru iz Ženeve” koji bi trebao omogućiti smirivanje napetosti u ukrajinskoj krizi, smatra čelnik UN-a.

Kerry: U istočnoj Ukrajini odvija se pažljivo planirana i organizirana vojna operacija

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u četvrtak Rusiju da joj istječe vrijeme za ispunjavanje obveza iz Zajedničke ženevske izjave o smirivanju krize u Ukrajini, te zaprijetio dodatnim sankcijama koje će SAD uvesti ako Moskva hitno ne promijeni smjer svoje politike prema Ukrajini.

U neuobičajeno oštroj izjavi Kerry je optužio Rusiju da “nije povukla nijedan korak u pravom smjeru”, kako bi ispunila uvjete iz sporazuma koji je prošlog četvrtka u Ženevi postignut između Sjedinjenih Država, EU-a, Rusije i Ukrajine o mjerama koje trebaju dovesti do popuštanja napetosti.

“Prozor za promjenu smjera se zatvara”, rekao je Kerry novinarima u press sobi u State Departmentu istaknuvši da, ako ruski predsjednik Vladimir Putin hitno ne poduzme korake ka smirivanju krize, SAD neće imati izbora nego uvesti nove sankcije.

Američki državni tajnik optužio je ruske vlasti da se služe propagandom kako bi prikrile ciljeve svojih akcija u istočnoj Ukrajini – destabilizaciju te regije i potkopavanje ukrajinskih izbora koji bi se trebali održati idućeg mjeseca.

“U istočnoj Ukrajini odvija se pažljivo planirana i organizirana vojna operacija. Ako Rusija nastavi u tom smjeru, bit će to ne samo ozbiljna, nego i skupa greška”, poručio je Kerry.

Putin i Rusija suočavaju se sa izborom – ako izaberu put popuštanja napetosti svi će to pozdraviti, no ako to ne učine svijet će se pobrinuti da ruski gubici samo rastu, rekao je Kerry.

Oštra izjava američkog državnog tajnika uslijedila je ubrzo nakon što je Ministarstvo obrane SAD-a kritiziralo početak ruske vojne vježbe u blizini granice s Ukrajinom i pozvalo Moskvu da poduzme mjere za smanjenje, a ne povećanje napetosti.

index.hr

tačno.net
Autor 25.4.2014. u 08:14