Napeto primirje ispred džamije u Kairu

tačno.net
Autor/ica 17.8.2013. u 07:49

Napeto primirje ispred džamije u Kairu

Egipatske snage sigurnosti pokušavaju da prekinu opsadu džamije u Kairu, u koju su se preko noći zabarikadirale stotine pristalica Muslimanskog bratstva.

 Primirje je uslijedilo nakon krvavih sukoba u kojima je poginulo više od 80 ljudi. Egipat je u previranju, nakon što su kampovi demonstranata u Kairu raščišćeni uz gubitak stotina života.

Muslimansko bratstvo, koje podržava svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, pozvalo je na sedmicu dnevnih protesta. U međuvremenu su egipatski zvaničnici saopćili kako je više od hiljadu islamista uhapšeno u petak, od toga je 558 hapšenja izvršeno u Kairu.

U subotu je policija opkružila džamiju Al-Fath na Ramzesovom trgu u Kairu, u koju su se sklonile Mursijeve pristalice.

Mediji javljaju kako su snage sigurnosti počele pregovore sa demostrantima, kako bi ih ubijedile da odu.
Zabarikadirani demonstranti plaše se mogućeg hapšenja i nasilja. Traže da se snage sigurnosti udalje iz oblasti, kako bi napustili džamiju.

Državna televizija Nile News TV tvrdi da ljudi već napuštaju džamiju, ali da to nije zvanično potvrđeno.
Ramzesov trg bio je u centru sukoba, a džamija je brzo napunjena mrtvim i povrijeđenim, kao i onim koji su pobjegli od nasilja. Svjedoci kažu kako je gotovo hiljadu osoba zabarikadirano u džamiji.

Vlasti kažu kako u džamiji ima i naoružanih osoba, koje su pucale iz džamije.

Čelnik Sindikata ljekara navodi kako se u džamiji nalazi 1500 demonstranata, a 31 ljekar je zatražio siguran prolaz kako bi pomogao ljudima u džamiji. Smatra se da se unutra nalazi više od 70 povrijeđenih osoba.

 

 

 

izvor: klix.ba

tačno.net
Autor/ica 17.8.2013. u 07:49