Nasilje u Rimu eskaliralo,prosvjednici krenuli na crkve : Otet kip Gospe i veliki krž -VIDEO

Autor 15.10.2011. u 20:51

Nasilje u Rimu eskaliralo,prosvjednici  krenuli na crkve : Otet kip Gospe i veliki krž -VIDEO

U Rimu se oko 100 tisuća prosvjednika okupilo u blizini Koloseuma, a prema javljanju BBC-a, ondje su zapaljeni automobili te su napadnute banke. Napade je izvodila manja skupina maskiranih, u crno obučenih militanata, a policija je reagirala suzavcem, vodenim topovima i pendrecima. Nasilnicima su se suprotstavili i drugi prosvjednici.

Pomalo iznenađujuće, potporu prosvjedima izrazio je šef Banke Italije i budući čelnik Europske središnje banke Mario Draghi, koji je rekao kako mladi ljudi imaju pravo na ljutnju.

‘Ljuti su na svijet financija. Razumijem ih… I mi odrasli smo srditi zbog krize. Možete li zamisliti kako je ljudima u dvadesetim i tridesetim godinama?’ rekao je Draghi na summitu G20 u Parizu .Jedna je osoba u kritičnom stanju, a nekoliko je ranjenih u nasilnim prosvjedima u Rimu, a prosvjednici koji sudjeluju u globalnome prosvjedu protiv divljeg kapitalizma nazvanome ’15. ‘” zapalili su i jedan policijski kombi, javljaju u subotu navečer agencije, dodajući da ‘vječni grad’ izgleda kao bojno polje.

Televizijske snimke pokazuju zapaljeni kombi, a vjeruje se da su policajci uspjeli izaći iz njega i pobjeći pred prosvjednicima koji su ga okružili i gađali kamenjem pa zapalili.

Prosvjednici su se u subotu skupili diljem svijeta i optužuju bankare i političare da su upropastili gospodarstva, ali samo je u Rimu dan gnjeva protiv divljeg kapitalizma zasad prerastao u nasilje.

U Rimu u demonstracijama sudjeluju deseci tisuća ljudi, a policija ih rastjeruje suzavcem i vodenim topovima. Talijani su nezadovoljni zbog velike nezapaoslenosti, političke paralize i vladinih mjera uštede 60 milijarda eura pomoću podizanja poreza i rasta troškova za zdravstvenu zaštitu.

Oko 18.30 sati kilometarska prosvjedna povorka stigla je do zadnje predviđene postaje, trga ispred Bazilike svetog Ivana Lateranskog, “majke svih crkava”, na kojem i dalju traju sukobi. Deseci preplašenih turista sakrili se u crkvu. Agencija AFP javlja da trg izgleda kao bojno polje.

 

Prosvjedi koincidiraju sa sastankom grupe G20 u Parizu, na kojem sudjeluju ministri financija i guverneri središnjih banaka vodećih sila.

Neki prosvjednici u Rimu, maskirani i s kacigama, pale aute, razbijaju izloge trgovina i banaka, a razbili su i urede ministarstva obrane. Na policiju koja ih odvraća vodenim topovima oni bacaju kamenje, boce i petarde. Prije dolaska povorke do lateranske bazilike najviše ne nereda bilo oko Koloseuma.

Dimne bombe zamaglile su pogled na more crvenih zastava i transparenata sa sloganima koji napadaju ekonomsku politiku koja, tvrde, prosvjednici, najviše šteti siromašnima.

Rimski gradonačelnik Gianni Alemanno naredio je zatvaranje svih javnih muzeja iz sigurnosnih razloga.

Autor 15.10.2011. u 20:51

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija