Nastavak pregovora o ujedinjenju Kipra 15. maja

tačno.net
Autor 12.5.2015. u 09:40

Nastavak pregovora o ujedinjenju Kipra 15. maja

Lideri kiparskih Grka i Turaka nastaviće 15. maja pregovore koji su godinama u zastoju, o ujedinjenju tog podijeljenog mediteranskog ostrva, rekao je izaslanik UN Espen Bart Ejd.

Ejd je objavio datum nastavka pregovora poslije večere koju je priredio za predsjednika Kipra Nikosa Anastasijadisa i novog lidera kiparskih Turaka, Mustafu Akinčija.

Dvojica lidera su se u ponedjeljak uveče sastala na starom mjestu za pregovore – u zgradi napuštenog hotela “Lidra Meriot”, na samoj “Zelenoj liniji” koja, pod kontrolom snaga UN, razdvaja Kipar i dijeli njegov glavni grad, Nikoziju.

Nade da bi moglo doći do pomaka pojavile su se pošto je ljevičar Akinči na prošlomjesečnim izborima ubjedljivo pobijedio rivala iz redova tvrdih turskih nacionalista.

Zbog međunacionalnih sukoba mirovne snage UN su 1964. godine podijelile Kipar, a 1974. je Turska okupirala sjeverni dio te male podijeljene zemlje, gdje je tada živjela većina kiparskih Turaka, i tu proglasila međunarodno nepriznatu državu u kojoj drži 40.000 svojih vojnika, sa porodicama.

RSE

tačno.net
Autor 12.5.2015. u 09:40