Nastavak trgovinskih pregovora između Kine i SAD

tačno.net
Autor 11.2.2019. u 10:01

Nastavak trgovinskih pregovora između Kine i SAD

Predstavnici SAD i Kine danas će u Pekingu nastaviti trgovinske pregovore, dok je Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio na opasnost nestabilnosti u svetskoj ekonomiji u slučaju da bude nastavljena primena carine koje se dve zemlje uvele jedna drugoj.

Zamenik američkog ministra trgovine Džefri Geriš doputovao je danas u Peking na preliminarne razgovore, manje od tri nedelje od kraja trgovinskog primirja.

Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping, dogovorili su se 1. decembra da suspenduju dodatna povećanja carina za 90 dana, dok traju pregovori o rešavanju trgovinskog spora.

Detalji današnjih razgovora nisu saopšteni, a prethodni pregovori održani početkom januara ocenjeni su sa američke strane kao pozitivni.

Generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard upozorila je nedavno da bi nastavak trgovinskog rata uzmedju Kine i SAD ostavilo posledice na globalnu privredu.

Prema njenim rečima, pretnju svetskoj ekomoniju mogu da predstavljaju trgovinske tenzije, Brexit i usporavanje kineske privrede.

RSE

tačno.net
Autor 11.2.2019. u 10:01