Nastavaljaju se pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu u Beču

tačno.net
Autor/ica 27.4.2021. u 09:28

Nastavaljaju se pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu u Beču

foto: Russian Foreign Ministry/Newscom/PIXSELL

Bečki pregovori čiji je cilj da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. nastaviće se u utorak, 27. aprila, saopštila je Evropska unija.

“Učesnici će nastaviti razgovore u smislu mogućeg povratka SAD (u sporazum) i o tome kako osigurati punu i učinkovitu implementaciju (sporazuma)”, objavila je EU u saopštenju.

To je poslednja u nizu pregovaračkih rundi kojima se želi vratiti Sjedinjene Američke Države u sporazum i uveriti Teheran da ga prestane kršiti.

Iran s jedne strane i pet velikih sila – Velika Britanija, Kina, Francuska, Nemačka i Rusija, s druge strane – sastaju se u Beču kako bi dogovorili potrebne korake mogućeg oživljavanja sporazuma.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran, pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije.

Sporazum oko kojeg su pregovarali dve godine, dao je garanciju da će Iran biti spriječen da potencijalno proizvodi nuklearno oružje postavljanjem fizičkih ograničenja na sposobnost ove zemlje da proizvede materijal.

U zamenu, Teheran, koji negira da želi proizvesti nuklearno oružje, dobio je olakšice od ekonomskih sankcija koje su mu nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije. Sankcije su ozbiljno ugrožavale iransku ekonomiju.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom (Trump).

Iran je reagovao postepenim smanjivanjem svojih obaveza prema sporazumu, uključujući veće obogaćivanje uranijuma.

RSE

tačno.net
Autor/ica 27.4.2021. u 09:28