Nastavljeni protesti u Mjanmaru, jedna od povređenih osoba bori se za život

tačno.net
Autor 10.2.2021. u 09:34

Nastavljeni protesti u Mjanmaru, jedna od povređenih osoba bori se za život

Žena koja je teško povređena tokom protesta zbog vojnog puča u Mjanmaru u kritičnom je stanju, prenosi BBC. Ona je povređena na protestu u utorak u glavnom gradu Nay Pyi Taw, gde je policija pokušavala da razbije demonstracije upotrebom vodenih topova i gumenih metaka, ali kako se navodi i upotrebom bojeve municije.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i pojedine medijske kuće navode da je žena pogođena u glavu. Bilo je izveštaja o ozbiljno povređenima, jer je policija povećala upotrebu sile, ali do sada nije bilo žrtava.

Prema izveštaju organizacije Human Rights Watch, lekar iz bolnice rekao je da je žena primljena sa “projektilom u glavi i da je izgubila značajnu moždanu funkciju”. Neimenovani lekar kazao je da je rana žena ranjena živom municijom i da joj je metalni metak ušao u lobanju iza desnog uha. Čini se da je i muškarac ranjen na istom protestu imao slične povrede.

U odvojenom izveštaju grupe Fortify Rights citiran je lekar koji je rekao da je žena ostala bez moždanih funkcija usled “neposredne fatalne rane glave”.

Ujedinjene nacije izrazile su “snažnu zabrinutost” zbog nasilja na deonstracijama u utorak.

„Korišćenje nesrazmerne sile protiv demonstranata je neprihvatljivo“, rekao je Ola Almgren, koordinator UN-a i humanitarni koordinator u Mjanmaru.

Tokom prethodnih protesta protiv višedecenijske vojne vladavine zemlje, 1988. i 2007. godine, demonstranti su i ubijani.

Kasno uveče u utorak, vojska Mjanmara takođe je izvršila raciju u sedištu stranke Aung San Suu Kyi NLD u Jangonu, saopštila je ta stranka.

Kako prenosi BBC Burmese, snage bezbednosti ušle su u prostorije NLD silom, razvalivši vrata. Tada u zgradi nije bilo članova stranke. Na snimcima sedišta koje je snimio AFP vide se oštećeni računarski serveri i polupani ormari.

Racija se dogodila tokom policijskog časa, koji traje od 20 do 4 sata po lokalnom vremenu.

U istočnoj državi Kajah, čini se da su se desetine policajaca pridružile demonstrantima i organizovali svoje demonstracije.

Jedan demonstrant na mestu događaja rekao je za BBC da je učestvovalo čak 40 policajaca i da su kasnije viđeni kako pokušavaju da zaštite demonstrante od drugih policajaca. Drugi očevidac rekao je da su neki od policajaca koji su prešli na stranu demonstranata kasnije uhapšeni.

Demonstracije su nastavljene u sredu ujutru, peti dan zaredom, a na ulice Nay Pyi Tawa izašao je veliki broj državnih službenika.

Na desetine hiljada ljudi izašlo je na ulične proteste protiv državnog udara koji je svrgnuo demokratski izabranu vladu Aung San Suu Kyi prošle nedelje, uprkos nedavnoj zabrani velikih skupova i noćnom policijskom času.

Prošle nedelje vojska je preuzela vlast u Mjanmaru nakon što je tvrdila da su raniji izbori bili lažni. Takođe su proglasili jednogodišnje vanredno stanje u zemlji, a vlast je predata vrhovnom komandantu Min Aung Hlaingu.

Aung San Suu Kyi i visoki lideri njene stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD), uključujući predsednika Win Mynta, stavljeni su u kućni pritvor.

RSE

tačno.net
Autor 10.2.2021. u 09:34