Nastavljeni protesti u Skoplju i drugim gradovima

tačno.net
Autor 26.4.2016. u 08:50

Nastavljeni protesti u Skoplju i drugim gradovima

U Skoplju je večeras počeo još jedan u nizu protesta u organizaciji građanske inicijative “Protestujem”, na kojima demonstranti traže povlačenje odluke predsednika Đorđa Ivanova o aboliciji političara u aferi “prisluškivanje” i odlaganje prevremenih parlamentarnih izbora raspisanih za 5. jun.

Demonstranti zahtevaju i ostavku Ivanova i formiranje ekspertske vlade, prenela je agencija MIA.

Kao i ranijih dana, protest je počeo ispred sedišta Specijalnog javnog tužilaštva, a potom su učesnici krenuli ka zgradi parlamenta.

Prema navodima portala Telegraf.mk, na protestima je sve manje ljudi, a i pretpostavlja se da će potpuno biti obustavljeni, s obzirom da se bliže uskršnji praznici.

Među demonstrantima su, kako se navodi, i deca koja na zgrade javnih institucija i policiju bacaju balone napunjene bojom. Oni drže i ogledala okrenuta ka policajcima.

Protesti se održavaju i u nekoliko drugih makedonskih gradova – Strumici, Velesu, Bitolju.

Protesti su pokrenuti 12. aprila posle odluke Ivanova o aboliciji odgovornih za aferu “prisluškivanje”.

Ivanov je bez sprovođenja postupka, između ostalog, pomilovao bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

U aferi “prisluškivanje”, koja je trajala gotovo godinu dana, a koju je pokrenuo lider najuticajnije opozicione stranke SDSM Zoran Zaev, objavljeno je više desetina video i audio zapisa koji govore o tome da je vlada Gruevskog, tokom devet godina vladavine, prisluškivala više od 20.000 ljudi – političara, akademika, novinara, pa čak i sveštenika.

RSE

tačno.net
Autor 26.4.2016. u 08:50