Nastupila financijska blokada u SAD-u

tačno.net
Autor 1.10.2013. u 08:47

Nastupila financijska blokada u SAD-u

Vladu ne može zatvoriti jedna grupa, iz jedne stranke, iz jednog kluba Kongresa koja se tako želi isključivo osvetiti za poraz na proteklim izborima, poručio je predsjednik Obama

WASHINGTON (AA) – Američki Kongres sinoć nije uspio postići dogovor o pitanju budžeta, što je uzrokovalo da se nakon 17 godina ponovo zvanično zatvore svi uredi američke vlade koji nisu neophodni za osiguranje nacionalne sigurnosti, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Kongresmeni iz reda Republikanaca zahtijevali su šestosedmični vanredni budžet za finansiranje troškova vlade i ukidanje ili odgađanje reforme zdravstva. To su i bila pitanja o kojima nije bilo dogovora u Kongresu.

Zatvaranjem većine ureda američke vlade, oko 800.000 uposlenika saveznih institucija, poput parkova i muzeja danas neće ići na posao.

Pored toga, oko 10.000 radnika na aerodromima, pripadnika obezbjeđenja i pograničnh snaga sigurnosti, danas će nastaviti sa redovnim aktivnostima.

Američki predsjednik Barack Obama, je samo nekoliko sati prije zatvaranja vladinih ureda, održao konferenciju za novinare u Bijeloj kući i oštro kritikovao Republikance koji su spornim zahtjevom za odlaganje zdravstvene reforme ugrozili rad Kongresa i usvajanje prijedloga budžeta. On je upozorio da će zatvaranje vladinih ureda uzrokovati velike ekonomske gubitke SAD, ali i negativno uticati na građane te zemlje.

„Ugrožavanje teško postignutih napredaka u američkoj ekonomiji je najviši stepen neodgovornosti i tako ne mora biti. Ponavlljam, to ne mora biti tako“, rekao je Obama.

Naglasivši da je jedna od osnovnih zadaća Kongresa da obezbijedi finansiranje rada vlade, Obama je poručio Republikancima da u ovakvim situacijama ne potežu sporna pitanja i da omoguće funkcionisanje državnog aparata.

„Vladu ne može zatvoriti jedna grupa, iz jedne stranke, iz jednog kluba Kongresa koja se tako želi isključivo osvetiti za poraz na proteklim izborima“, poručio je Obama.

Američki predsjednik je o ovom pitanju i političkoj krizi u zemlji obavio telefonski razgovor i sa liderima obje partije u Kongresu. Upozorivši ih na nesagledive posljedice nastavka krize, Obama je pozvao sve lidere u Kongresu da “rade svoj posao i omoguće finansiranje državnog aparata”. On je poručio i to da će se i dalje protiviti svakoj vrsti nepotrebnih potezanja pitanja reforme zdravstva i da neće dozvoliti da takvo nešto prođe u gornjem domu parlamenta Senatu.

Obama je u razgovoru sa liderima stranaka u Kongresu također ponovio stav da neće pregovarati o pitanju limita zaduživanja i naglasio neophodnost obezbjeđenja finansranja državnih aparata i sprječavanja svake inicijative koja vodi udaru na ekonomiju zemlje.

On je najavio i nastavak napore na usaglašavanju nacrta budžeta koji za cilj ima ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta u zemlji, a poslao je i video poruku američkoj vojsci u kojoj ih je pozvao da nastave sa svojim aktivnostima.

Obama je također saopćio da će Ministarstvo odbrane odlučiti o puštanju civilnih uposlenika na neplaćeni odmor, a da više stotina uposlenika u vladinim uredima danas neće raditi.

Anadolija

tačno.net
Autor 1.10.2013. u 08:47