NATO će angažirati 36 hiljada vojnika kako bi se odupro prijetnji ISIL-a

tačno.net
Autor/ica 16.7.2015. u 09:15

NATO će angažirati 36 hiljada vojnika kako bi se odupro prijetnji ISIL-a

NATO sa saveznicima planira održati najveće vojne vježbe u više od desetljeća jer će u oktobru diljem Sredozemlja angažirati više od 36 hiljada vojnika kako bi se odupro prijetnji Islamske države (IS) na svojem južnom boku.

Zapovjednici NATO-a u srijedu su najavili da će Savez provesti jednu od najzahtjevnijih vježbi u složenom “scenariju lažne prijetnje” u kojem militanti napadaju na kopnu, iz zraka i s mora.

“Ne možemo birati između prijetnje s istoka i prijetnje s juga, moramo se uvježbavati za obje”, rekao je general Hans-Lothar Domrose iz vojnog zapovjedništva NATO-a u Brunssumu u Nizozemskoj, zadužen za pripremu vježbe.

Nakon više od desetljeća operacija pod vodstvom NATO-a u Afganistanu, Savez se prebacuje na obranu vlastitog teritorija.

U vježbama koje će se održati od 3. oktobra do 6. novembra u Italiji, Španjolskoj, Portugalu i u Sredozemlju sudjelovat će vojnici iz više od 30 zemalja, uključujući i one koje nisu članice NATO-a, poput Švedske i Austrije.

NATO je većinom bio usredotočen na Rusiju, koju smatra sve neprijateljskijom, ali mu velike brige zadaje uspon IS-a u Iraku i Siriji. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio je da su narodne pobune Arapskog proljeća izazvale “brutalnu zimu” nestabilnosti.

NATO nije organizirao ovako opsežne vježbe od 2002., kad je 15 zemalja članica i 12 partnerskih država iskušavalo svoje sposobnosti u Norveškoj i Poljskoj.

vijesti.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 16.7.2015. u 09:15