NATO summit u Walesu: Podrška saveza ukrajinskoj suverenosti

tačno.net
Autor 4.9.2014. u 09:27

NATO summit u Walesu: Podrška saveza ukrajinskoj suverenosti

Foto: Reuters

Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjednik Ivo Josipović, a u izaslanstvu su i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromanović

Čelnici vodećih zapadnih zemalja razgovarat će na marginama summita NATO-a u Walesu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o ruskoj vojnoj akciji i stanju u Ukrajini, rekao je izvor britanske vlade.

»Savez mora jasno pokazati da su ruske akcije neprihvatljive i da smo mi uz ukrajinski narod i uz njegovo pravo da odlučuje o budućnosti svoje zemlje«, rekao je izvor koji nije želio biti imenovan, prenosi Reuters.

O stanju u Ukrajini na summitu u Newportu s Porošenkom će razgovarati američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi.

»Sastanak će zapadnim čelnicima omogućiti da čuju stajališta predsjednika Porošenka o stanju na terenu i o njegovim razgovorim s ruskim predsjednikom (Vladimirom) Putinom«, rekao je izvor.

»To će isto tako biti jasan signal njihove potpore ukrajinskoj suverenosti, te poruka da je na Rusiji da deeskalira krizu«, dodao je izvor.

Porošenko je u srijedu razgovarao telefonom s Putinom, i njegov je ured objavio da su dvojica čelnika dogovorila primirje. Rusija, koja tvrdi da ne sudjeluje u borbama u Ukrajini, opovrgnula je takav dogovor, a Putin je kasnije iznio svoj plan prekida vatre koji je Porošenko odbacio.

Čelnici zemalja članica NATO-a sastaju se u četvrtak i petak u blizini Cardiffa u Walesu na summitu koji zbog krize u Ukrajini dolazi u trenutku najnapetijih odnosa s Rusijom od završetka Hladnog rata.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi predsjednik Ivo Josipović, a u izaslanstvu su i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar obrane Ante Kotromanović.

Uz šefove država ili vlada 28 zemalja članica sudjeluju još i čelnici partnerskih zemalja, ukupno šezdesetak državnika. Skup se održava u luksuznom hotelskom kompleksu Celtic Manor, pored Newporta, tridesetak kilometara od Cardiffa. Na osiguranju sudionika summita angažirano je 9500 policajaca.

Zbog ozbiljnosti situacije u odnosima s Rusijom, ovaj summit i prije početka u NATO-u ocjenjuju povijesnim.

novilist.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 4.9.2014. u 09:27

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija