Navalnom prijeti zatvor ako se vrati u Rusiju

tačno.net
Autor 13.1.2021. u 09:29

Navalnom prijeti zatvor ako se vrati u Rusiju

Ruski opozicionar se trenutno nalazi u Njemačkoj, gdje je prebačen u augustu, nakon što mu je naglo pozlilo.

Rusko pravosuđe saopćilo je da je primilo žalbu kojom se traži da uvjetna zatvorska kazna protiv protivnika Kremlja Alekseja Navalnog bude preinačena u zatvor.

Navaljni se trenutno nalazi u Njemačkoj, gdje je prebačen u augustu, nakon što mu je naglo pozlilo, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su kako je Navalni otrovan nervnim agensom iz porodice novičok.

Osuđen na tri i po godine uvjetno

Na internetskoj stranici moskovskog pravosuđa navodi se kako se zahtijeva “poništavanje uvjetne kazne” protiv Navalnog, zbog “neispunjavanja nametnutih obaveza“, jer nije “popravio štetu koju je počinio ili je počinio novi prestup“.

Navalni je odmah reagirao na Twitteru, navodeći da je žalbu podnijela zatvorska služba (FSIN) zbog presude iz decembra 2014. godine.

“[Predsjednik Rusije Vladimir] Putin je toliko bijesan kada je vidio da sam preživio trovanje da je zatražio od FSIN-a da sudski zatraži da uvjetna zatvorska kazna bude zamijenjena zatvorom“, naveo je opozicionar.

Navalni je osuđen na tri i po godine uvjetnog zatvora zbog navodne pronevjere 26 miliona rubalja iz filijale francuske kozmetičke kompanije Yves Rocher.

‘Putin je naredio moje ubistvo’

Ta francuska firma je iste te 2014. godine saopćila kako nije pretrpjela nikakvu štetu.

Iz FSIN-a navode da Navalni nije poštovao obaveze o uvjetnoj zatvorskoj kazni, jer se nije vratio u Rusiju poslije oporavka u Njemačkoj.

Od izlaska iz kome, Navalni optužuje Putina da je naredio njegovo ubistvo.

Kremlj je odbacio te optužbe.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 13.1.2021. u 09:29