„Ne biti rob Zapada“

Niels Hegewisch & Hamayoun Khan
Autor 25.3.2022. u 09:07

„Ne biti rob Zapada“

Foto: DPA – Pakistanski premijer Imran Khan prilikom posjeta Moskvi na dan ruskog napada na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini mogao bi ubrzati okretanje Pakistana od Zapada, potporiti partnerstvo sa Rusijom i Kinom i smanjiti ulogu SAD.

Pišu: Niels Hegewisch & Hamayoun Khan – ipg-journal.de  22.03.2022.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Da li je Imran Khan znao šta ga očekuje sljedećeg dana kada se u noći prije ruskog napada na Ukrajinu spustio na moskovski aerodrom? Pakistanski premijer došao je na bilateralne razgovore sa predsjednikom Vladimirom Putinom. Dok su na Zapadu vlade osuđivale rusku agresiju i pripremale odlučujuće sankcije Khan je ponudio svome domaćinu mogućnost da dadne privid normalnosti. Pakistan i Rusija potpisali su niz dogovora o ruskom izvozu energije i žitarica, međutim kritični trenutak puta ovladao je udarnim vijestima. Iako je Khan upućivao na diplomatsko rješenje konflikta, mogao mu je, prije svega na Zapadu, nastali negativni utisak apsolutno dobro doći.

42 godine nakon ruske invazije u Afganistanu, kada je Pakistan kao partner SAD stajao na suprotnoj strani, sada treba da započne era prijateljstva i kooperacije.

Sa Khanovim odavno planiranim putovanjem treba da se otvori novo poglavlje u promjenjivim pakistansko–ruskim odnosima. 42 godine nakon ruske invazije u Afganistanu, kada je Pakistan kao partner SAD stajao na suprotnoj strani, sada treba da započne era prijateljstva i kooperacije. Pakistan hitno treba energiju koju Rusija može isporučiti. Rusija i Kina žele potisnuti uticaj SAD u južnoj Aziji. Na ovoj osnovi moglo bi nastati kinesko–rusko–pakistansko trougaono partnerstvo.

Prvi predosjećaj donijelo je pakistansko ponašanje pri glasanju na Generalnoj skupštini UN. Kao i Kina oni su se u glasanju suzdržali kod osude ruske invazije na Ukrajinu. Na opomenu EU da zauzmu kritičko stanovište Khan je oštro reagovao izjavivši da nisu robovi Zapada.

Kroz rat u Ukrajini ubrzano i konačno odvraćanje od Zapada bilo bi za Pakistan jedna vrsta prekretnice. Ne samo u hladnom ratu nego i nakon atentata od 11. septembra 2001. Pakistan je bio važan partner Zapada. Kao važna saobraćajna tačka za opskrbu zapadnih armija i sa vlastitim vojnim akcijama sa puno žrtava u graničnim oblastima Afganistana, Pakistan je dao značajan doprinos u ratu u Afganistanu koji je na Zapadu naišao na malo pažnje. Doduše za uzvrat dobijena je vojna i gospodarska podrška. Međutim, to nije moglo prevagnuti nad velikim brojem civilnih žrtava u Afganistanu, napadima SAD dronovima na pakistanskom području i nedogovorenom ubijanju Osame bin Ladena od strane američkih specijalnih jedinica u blizini pakistanskog glavnog grada Islamabada. Transakcijska alijansa sa Zapadom zato nije bila posebno omiljena. Užurbano povlačenje zapadnjačkih trupa iz Afganistana i povratak talibana u jesen 2021. slavljen je sa jedva prikrivenom radošću kao poraz SAD.

Užurbano povlačenje zapadnjačkih trupa iz Afganistana i povratak talibana u jesen 2021. slavljen je sa jedva prikrivenom radošću kao poraz SAD.

Ova iskustva određuju pakistanski pogled na rat u Ukrajini koji se u prvoj liniji shvata kao konflikt između Rusije i SAD. Ono što šteti SAD je kod mnogih ljudi popularno. To ne isključuje suosjećanje sa patnjama ukrajinskog civilnog stanovništva. Ali i kod elita preteže određeno zadovoljstvo da Zapad, koji je sa pakistanskog gledišta sa svojim dvostrukim moralom odgovoran za patnju, razaranje i nestabilnost u Afganistanu, sada sa Ukrajinom doživljava svoj vlastiti Afganistan. Ovaj pogled već tjednima pojačavaju u Aziji apsolutno uspješni ruski informatički borci.

Međutim, koliko je stvarno ozbiljan Imran Kahn, koji je 2018. startovao kao reformator i sada nakon prosječnog bilansa stoji pod pritiskom, sa svojim okretanjem od Zapada? Na jednu stranu ovisnost slabog pakistanskog gospodarstva od Kine je velika. Na China-Pakistan Economic Corridor sa njegovim ogromnim investicijama u luke, puteve i proizvodnju energije povezane su velike nade. Na drugu stranu pakistansko gospodarstvo usko je povezano sa Zapadom. SAD i EU su važna izvozna tržišta za tekstilnu industriju. Krediti Međunarodnog monetarnog fonda stabilizuju ruiniran državni proračun.

Rusija ne može ponuditi Pakistanu ništa slično. Upitno je i da li je u Moskvi dogovoreni uvoz gasa i žitarica pod trenutnim režimom sankcija uopšte provodiv. I konačno iz pakistanske neutralnosti u ukrajinskom ratu proizlazi još jedan temeljni problem: Ako se negdje dozvoli pravo jačemu da pomjera granice po svojoj volji ne može se kod konflikta u vlastitom regionu više vjerovati na snagu prava. Da li je put Khana u Moskvu stvorio više problema nego što ih je riješio, uskoro će se pokazati.

ipg-journal.de

Niels Hegewisch & Hamayoun Khan
Autor 25.3.2022. u 09:07