Nedjeljni lokalni izbori u Grčkoj prvi test za Samarasa: Nezapamćeno mnogo kandidata

tačno.net
Autor 17.5.2014. u 08:35

Nedjeljni lokalni izbori u Grčkoj prvi test za Samarasa: Nezapamćeno mnogo kandidata

Milijuni grčkih birača u nedjelju će izaći na birališta kako bi na lokalnim izborima odabrali gradonačelnike 325 gradova i 13 predsjednika regija, župana, u prvom testu za konzervativno-socijalističku koaliciju premijera Antonisa Samarasa od njezina dolaska na vlasti prije nepune dvije godine, na kojem će moći provjeriti kako stoji u odnosu na Syrizu, oporbenu stranku radikalne ljevice.

“Nedjeljno glasovanje formalnopravno je lokalnog karaktera, ali će zapravo biti riječ o odmjeravanju snaga između onih koji prihvaćaju politiku sadašnje vlade i onih koji žele poslati poruku neslaganja s njom”, ocijenio je Thomas Gerakis, ravnatelj Instituta za ispitivanje javnog mnijenja Marc.

Vladajuća koalicija oštrim je rezovima, snažnom štednjom i ustrajnom provedbom reformi nakon silnih godina uspjela zaustaviti strmoglavi gospodarski pad i stabilizirati stanje u zemlji, ali je “usput” do krajnosti iscrpila i obeshrabrila grčko društvo, što je adut na koji računa Syriza, koja se u potpunosti protivi politici štednje.

Krajnja polarizacija očekuje se prije svega u drugom krugu, koji će se održati paralelno s izborima za Europski parlament 25. svibnja, u koje bi Nova demokracija (desnica) i Siriza, prema rezultatima anketa, mogli ući s gotovo podjednakom biračkom potporom. Socijalistički PASOK, druga velika grčka stranka koja je u vladajućoj koaliciji, teško se oporavlja od totalnog urušavanja od prije dvije godine i bio bi zadovoljan kad bi se na položajima uspio zadržati dio sadašnjih gradonačelnika i župana iz njihovih redova.

No moguć je i malo drukčiji ishod – da opća apatija i duboka razočaranost u grčkom društvu iznjedre neku manju stranku, ili više njih kao treću političku opciju, koje bi mogle preoteti dio izbornog kolača velikim grčkim strankama.

Nezapamćeno mnogo kandidata na lokalnim i europskim izborima

“Načelno, moj će glas biti revolt protiv sustava. Glasovat ću za neku manju stranku jer sam razočaran našim političkim sustavom”, rekao je Vasilis Sotirakos, nezaposleni 26-godišnji računovođa.

Tradicionalno je blizak desnom centru, ali kaže da ne želi glasovati ni za jednu od dvije stranke vladajuće koalicije, a još manje za radikalnu ljevičarsku oporbu. Njegov glas neće dobiti ni četiri manje stranke koje imaju parlamentarne zastupnike, a Grka koji razmišljaju isto kao Sotirakos ima poprilično, po nekim pokazateljima i 40 posto.

Ove će izbore obilježiti još jedna novina, nezapamćena brojnost kandidata i na lokalnim (40 tisuća kandidata) i na europskim izborima (1300), koju je omogućila promjena izbornog zakona prošlog mjeseca tako da stranke na svojim listama mogu istaknuti i 50 posto više kandidata nego dosad. Nezadovoljni tradicionalnim političkim strankama i šestogodišnjom recesijom, tisuće nezavisnih kandidata, mnogi mlađi od 30 godina, odlučili su iskoristiti tu priliku i pokušati utjecati na svoju i budućnost Grčke kroz vlastiti politički angažman.

“Politički sustav prolazi kroz krizu pa sve više mladih razumije da su promjene nužne i odlučuje se upustiti u politiku”, rekao je Joanis Marios Caltas (27), i sam kandidat na lokalnim izborima.

index.hr

tačno.net
Autor 17.5.2014. u 08:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija