Negativni rekord: Evro banke imaju skoro bilion evra nenaplativih kredita

tačno.net
Autor 29.10.2013. u 18:01

Negativni rekord: Evro banke imaju skoro bilion evra nenaplativih kredita

Opasan rekord u finansijskom sistemu: prema konsultantskoj firmi Ernst & Young nagomilale su banke u evro zoni 940 milijardi evra problematičnih kredita. Uprkos tomu ove godine bi banke mogle ostvariti veću dobit.

By:cte/dab/dpa/Reuters

Preveo: Ešref Zaimbegović

Prema jednoj studiji firme Ernst & Young (EY) skoro jedan bilion evra problematičnih kredita opterećuje bilanse banaka u zoni evra. 7,8% svih pozajmica ove godine neće biti uopšte ili na vrijeme vraćeno izvještava firma u svome “Eurozone Financial Services Forecast”. To je oko 940 milijardi evra – 120 milijardi više nego 2012. a time više nego ikada do sada.

 „Zbog konjukturne krize i rastuće nezaposlenosti širom Evrope je značajno porastao broj bankarskih klijenata koji ne mogu otplaćivati svoje kredite“, kazao je partner u EY Claus-Peter Wagner. Najviše problematičnih kredita u svojim knjigama  imaju banke u Španiji (12%) i Italiji (11,5%). „To vodi kod banki povećanom osiguranju od rizika“.

U ovom poređenju Njemačka sa 3,2% ispada kao pozitivni primjer. Deutsche Bank pokazuje za prvih devet mjeseci nenaplativost od 2,5%. Na osnovu jake konjukture u zemlji i boomu na tržištu nekretnina računa konsultantska kuća za 2014. čak sa opadanjem na 2,8% u Njemačkoj. Tada se može računati i sa smanjenjem problematičnih kredita širom Evrope – prema EY za 10% na oko 850 milijardi evra.

Uprkos rastućem neplaćanju kredita prognozira EY za banke u 17 evro – zemalja za ovu godinu porast dobiti za 1% na 605 milijardi evra. U sljedećoj godini povećanje bi moglo iznositi čak oko 7%.

“Iako problemi u evropskom bankarskom sektoru nisu potpuno prebrođeni mi vidimo lagano smirivanje i stabilizaciju sistema”, kazao je Wagner. “ A to govori da novih  turbulencija u evro zoni zasada neće biti”. Za 2014. računa se sa porastom davanja kredita za 4%.

spiegel.de

Tagovi:
tačno.net
Autor 29.10.2013. u 18:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija