Neispunjeno obećanje Amerike

Ines Zöttl
Autor 9.6.2020. u 10:33

Neispunjeno obećanje Amerike

Demonstracije u Njujorku: „Dok god nisu iste šanse za zapošljavanje Amerika nije ispunila svoje obećanje“
Foto: Eduardo Munoz/Reuters

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Protesti potresaju SAD, a istovremeno iznenada dolaze pozitivni signali sa tržišta rada. Predsjednik Trump već likuje. Međutim jednu grupu ovaj lagani oporavaka nije dotakao: crnce.

Svjetska centrala moći djeluje ovih dana kao grad duhova.

Predsjednik se, zaštićen skoro tri kilometra dugom metalnom ogradom, ušančio u Bijeloj kući. Najveći broj radnji je zbog epidemije koronavirusa zatvoren. Hoteli sa zvjezdicama i restorani u centru Vašingtona su svoje fasade od stakla, iz straha od pljačke, prekrili drvenim panelima. Međutim par stotina metara sjeverno od sjedišta Vlade, tamo gdje su na vikend hiljade demonstrirale protiv rasizma i policijskog nasilja, bori se jedna jedina radnja za mušterije. „Mi smo otvoreni“ stoji na plakatu pred, pločama od iverice zagrađenom, filijalom Starbucksa u 16. ulici.

Američko gospodarstvo pokazuje bojažljive znake života. U maju je stopa nezaposlenosti prvi puta od početka lockdowna pala od 14,7 na 13,3 posto. Za ekonomiste koji su prognozirali porast kvote na oko 20 posto ovo malo čudo zapošljavanja došlo je potpuno iznenađujuće. Nobelovac Paul Krugman čak je govorio o mogućoj manipulaciji podataka od strane Trumpove vlade. Kasnije se izvinio.

Kao i većina eksperata za konjukturu koji su na početku potcijenili posljedice Covida – 19 na gospodarstvo sada se ekonomisti trude da kvantificiraju dinamiku novoga starta. Svih 50 saveznih država olabavile su svoja pravila za pandemiju. Ali mnogi preduzetnici su veoma daleko od business as usual. A nemiri širom zemlje od smrti Georga Floyda  stvorili su novu nesigurnost.

Plus od 2,5 miliona radnih mjesta u maju je dobar znak, kazao je Glenn Hubbard, profesor na Univerzitetu  Kolumbija  i raniji vladin savjetnik: „Međutim pitanje je koliko dolazi nakon toga.“ Tako su restorani i barovi zaposlili 1,4 miliona ljudi  – međutim u aprilu su otpustili 5,5 miliona.

I zubari, koji sad opet smiju bušiti zube, vratili su tek polovinu otpuštenog personala. Osim toga vlada podstiče zapošljavanje time što faktički za osam tjedana preuzima plate zaposlenih. Ovaj 500 milijardi dolara težak program pomoći ističe krajem juna.

Ipak podaci sa tržišta rada ukazuju na to da se „gospodarska aktivnost oporavlja brže i snažnije nego što smo očekivali“, sudi Michael Pearce iz savjetodavne firme Capital Economics. I drugi indikatori su ohrabrujući. Tako trgovci automobilima i nekretninama javljaju o porastu prodaje.

Neki Amerikanci čak sad kupuju kuće iako su to planirali za slijedeću godinu, javlja savjetnik za nekretnine John Burns u “Wall Street Journal”:“Ljudi neće da provedu još jednu karantinu u kući koja im se ne sviđa.“

Međutim, novi auto ili kuću, priznaje Pearce, mogu sebi trenutno dozvoliti uglavnom samo stariji i dobrostojeći Amerikanci – oni, koji su krizu proveli u kućnom uredu, dok je prisilna pauza u potrošnji čuvala njihov konto.

Amerikanci su puno uštedjeli – međutim politika sada ne smije napraviti grešku.

Stopa štednje Amerikanaca se u aprilu popela na rekordni nivo od 33 posto u poređenju sa samo oko osam posto prije izbijanja pandemije. Oživljavanje gospodarstva će slijedećih mjeseci dobiti na tempu samo ako američki potrošači povrate svoj notorni optimizam za budućnost i svoju volju za šopingom.

Neki stručnjaci se boje da bi zaokret na tržištu rada mogao pojačati otpor republikanaca protiv daljih paketa izdataka za stimuliranje konjukture.

„Tržište rada se oporavlja ali mi bi smo mogli to upropastiti“, upozorava menadžer fonda i kolumnista Bloomberga Conor Sen. Politika ne smije ponoviti grešku koju je napravila nakon finansijske krize i podršku brzo obustaviti. Ona mora konzumentsku potražnju tako dugo stimulisati „da preduzeća vjeruju da ima svrhu investirati u buduće kapacitete za potražnju koja se do sada još nije materijalizovala“.

Za predsjednika od sada ide sve samo na gore

Ustvari samo jedan vjeruje da Amerika krizu već ima iza sebe – ili želi ubijediti birače: Donald Trump. Jedva što su objavljeni novi podaci o zaposlenosti slavio je vidljivo raspoloženi predsjednik u visoko osiguranoj bašti ruža Bijele kuće kao spasilac gospodarstva koje sada startuje „kao raketa“. On se nada da George Floyd to gleda sa neba i kaže, „da je to veličanstvena stvar koja se dešava u našoj zemlji“, kaže Trump. „To je veličanstven dan za njega. To je veličanstven dan za sve.“

Bizarna samohvala nije samo bez pieteta i nečasna nego je i pogrešna: Stopa nezaposlenosti kod crnaca u maju nije pala nego se čak lagano povećala.

Corona kriza je uništila sa mukom ostvareni dobitak blagostanja afroameričkog stanovništva u decenijama napretka. Sa ispod šest posto njihova nezaposlenost prije pada je doduše bila još uvijek daleko viša nego među bijelim Amerikacima ali niža nego u proteklih 50 godina.

Hoće li SAD iskoristiti ovu šansu za novi početak?

Međutim sada se opet ponavlja jedan uzorak: Recesija pogađa crnce i latinose iznadproprcionalno, oporavak konjukture kod manjina dolazi sa pomakom. Prosječan prijem crnačkih domaćinstava bio je 2018. još uvijek pet posto ispod vrijednosti od 2000. dok je u bijelačkim domaćinstvima porastao za šest posto.

Na 16. ulici koja od filijale Starbucksa direktno vodi do Bijele kuće stoji već nekoliko dana transparent sa natpisom velikim žutim slovima: “Black Lives Matter”. Jer demonstranti koji su na vikend ovuda marširali ne traže samo zaustavljanje policijskog nasilja nego i kraj diskriminacije crnaca.

Čak iako je slobodan pad američkog gospodarstva zaustavljen trebala bi se koristiti šansa za novi početak, apelira Joe Brusuelas, glavni ekonomista auditorskog društva RSM. „Mi trebamo koristiti priliku da počnemo rješavati već odavno postojeće neravnopravnosti u društvu i na tržištu rada. Dok god nema jednakih šansi za zapošljavanje Amerika nije ispunila svoje obećanje. „

spiegel.de

Ines Zöttl
Autor 9.6.2020. u 10:33