Nekoliko zemalja bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

RSE
Autor 10.12.2019. u 09:17

Nekoliko zemalja bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade Handkeu

Foto: Picture-alliance/G. Pichlkostner

Hrvatski ambasador u Švedskoj Siniša Grgić neće danas (10. decembar) sudjelovati na dodjeli Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove podrške politici Slobodana Miloševića, objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je na Twitteru objavilo da hrvatski ambasador neće biti na dodjeli nagrade “osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća”.

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekte ratova u Jugoslaviji 90-ih godina, koji je umro u pritvoru u Hagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine, prenosi Fena.

Hrvatska je četvrta država, nakon Albanije, Kosova i Turske, koja je objavila da neće imati svog predstavnika na dodjeli.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Komšića informirao je ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj o tome da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu, te da bi da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva BiH predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Handkeu će danas biti formalno predata nagrada u visini od 935.000 dolara, prije održavanja tradicionalnog prijema kasnije tokom dana.

Na svečanost i na prijem pozvani su svi ambasadori u Švedskoj.

Sam Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.

RSE

RSE
Autor 10.12.2019. u 09:17