Nemačka i Mađarska zatvaraju granice za izbeglice

tačno.net
Autor 14.9.2015. u 09:24

Nemačka i Mađarska zatvaraju granice za izbeglice

Nemačka je obustavila železnički saobraćaj iz Austrije i uvela kontrolu granice unutar šengenske zone. Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezjer izjavio da je mobilisano više stotina policajaca da kontrolišu granice zemlje.

Mezijer je rekao da izbeglice neće moći da biraju u kojoj će zemlji Evropske unije živeti, prema odredbama sistema kvota za raspodelu izbeglica među članicama EU.

Minhenske gradske vlasti su saopštile da su opterećene velikim brojem izbeglica koje pristižu u taj grad, ukazujući na strahovanja da će mnogi od novopridošlih izbeglica morati da spavaju pod vedrim nebom.

Porparol minhenske policije Verner Kraus o talasu izbeglica koje iz Mađarske stiže vozom preko Austrije u Nemačku kaže:

“Samo u jednom danu stiglo je oko 12.200 izbeglica koji su došli ovde, u glavnu železničku stanicu. Sasvim je jasno da smo došli do apsolutne granice naših kapaciteta. Zaista je teško naći prevoz i smeštaj za sve njih.”

Od početka godine, u Nemačku je stiglo 450.000 izbeglica.

Nemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel kazao je da Nemačka sada dostiže svoj limit, pošto hiljade izbeglica i dalje svakodnevno prelazi njene granice.

Istina je, izostanak evropske akcije u izbegličkoj krizi, sada gura Nemačku do granica njene izdržljivosti“, kazao je “Tagešpigelu”.

Nemačka vlada očekuje 800.000 novih dolazaka ove godine.

Sa druge strane, uoči stupanja na snagu novih mera mađarske vlade u utorak u ponoć, na granici izbeglice pokušavaju da uđu u tu zemlju kako bi prošli do željenih zemalja zapadne Evrope. Rekordni broj izbeglica prolazi kroz Srbiju i stiže u Mađarsku. Na budimpeštanskoj železničkoj stanici beleže se neviđene gužve. Britanski student Džo Jang, volonter koji pomaže ljudima u nevolji za agenciju Rojters je izjavio:

“Raste broj migranata koji stižu u Budimpeštu. Razumljivo je da su ljudi nervozni zbog zatvaranja granice pa pokušavaju da uhvate poslednji voz. Mnogo je krijumčara koji to koriste skupo naplaćujući prevoz od granice.“

Odluka Nemačke da načini dramatičan zaokret privremenim ukidanjem Šengena i zatvaranjem granice, može još više dovesti u pitanje ionako slabe izglede da ministri pravosuđa i policije Evropske unije u ponedeljak u Luksemburgu usvoje celovit plan Evropske komisije za hitno rešavanje izbegličke krize, komentarišu zapadni mediji koji te odluke Berlina nazivaju šokantnim.

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker obavio je u nedelju telefonske konsultacje sa zvaničnicima nekolio evropskih država uoči sastanka u Lukesmburgu. Hitno obezbeđenje spoljnih, šengenskih granica Evropske unije zatražio je u telefonskom razgovoru sa Junkerom češki premijer Bohuslav Sobotka.

Odlučno su protiv obavezujućih kvota Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, baltičke zemlje, a njima se pridružila i Rumunija.

RSE

tačno.net
Autor 14.9.2015. u 09:24