Nemački SPD odbio da isključi Šredera iz stranke zbog veza sa Rusijom

RSE
Autor/ica 3.3.2023. u 09:19

Nemački SPD odbio da isključi Šredera iz stranke zbog veza sa Rusijom

Gerhard Schröder – Foto © Kay Nietfeld/dpa

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder (Gerhard Schroeder) neće biti sankcionisan od strane njegove političke stranke zbog veza sa ruskim državnim kompanijama, javili su lokalni mediji u četvrtak, 2. marta.

Agencija dpa i drugi mediji citirali su odluku regionalnog komiteta Socijaldemokratske partije (SPD) u Hanoveru kojom se odbijaju inicijative za kažnjavanje Šredera zbog njegovog angažmana u ruskim državnim energetskim kompanijama Rosnjeft i Gasprom te Nord Stream AG, koja upravlja podvodnim gasovodima koje su prošle godine oštetile eksplozije.

Odbor stranke SPD zaključio je da nema dovoljno dokaza da je Šreder, koji je bio kancelar od 1998. do 2005. i lider socijaldemokrata od 1999. do 2004., prekršio partijske principe ili statute.

Iako je komitet primetio da su nemački političari možda pogrešno procenili rizike koje predstavlja zavisnost zemlje od ruske energije, naveo je da se to ne može primeniti isključivo na Šredera.

Da je komitet prihvatio žalbu, Šreder, koji je dugogodišnji prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, mogao bi da se suoči sa isključenjem iz stranke.

Na ovu odluku može se uložiti žalba.

Šreder je u avgustu 2022. pokrenuo tužbu za povraćaj povlastica koje je uživao kao bivši kancelar, a koje mu je parlament oduzeo nakon kritika zbog njegovih veza sa Rusijom.

On je u maju iste godine napustio odbor direktora ruske državne energetske kompanije Roznjeft jer jačaju kontroverze zbog njegovih veza sa Rusijom.

RSE

RSE
Autor/ica 3.3.2023. u 09:19