Neobičan slučaj Saada al- Haririja

Saeid Abedpour
Autor 13.11.2017. u 12:55

Neobičan slučaj Saada al- Haririja

Foto: Ratib Al Safadi | Anadolu Agency | Getty Images

Kralj Salman i Mohammad bin Salman, igrači saudijske političke scene, hapšenjem na desetine visokih političko-ekonomskih dužnosnika otvorili su opcije za unutrašnji sukob u ovoj zemlji. U ovoj saudijskoj političkoj igri porodice igraju važnu ulogu i neće se dogoditi da će ova brojna hapšenja uglednih ličnosti smiriti situaciju u zemlji. Ovaj novi korak Saudijske Arabije je tek uvertira za raspad ove zemlje. Politički saudijski korak u izazivanju krize u Libanonu davanjem ostavke pod prinudom Saada al-Haririja, saudijskog poslušnika, očiti je primjer saudijskog žarišnog djelovanja.

Čak i susret francuskog predsjednika sa saudijskim dužnosnicima nije doprinio izbavljenju al-Haririja iz kućnog pritvora. Sva nagađanja da su saudijski dužnosnici stavili al-Haririja u kućni pritvor potvrđena su povratkom praznog aviona u Bejrut. Al-Haririjeva ostavka koju je objavio u Rijadu te saopćenja ambasada zapadnih zemalja i Saudijske Arabije u Bejrutu o povlačenju diplomatskog kadra iz svojih ambasada potvrda su da Liban ide u pravcu velike krize koju je izazvala Saudijska Arabija i da može biti suočen sa eventualnim izraelskim napadom. Sada kada je DAEIŠ na zalasku potrebno je izazvati novi sukob u regionu, kao npr. agresiju Izraela na Liban ili saudijsko-iranski rat koji bi raspirio vatru i ubijanja u regionu a od svega bi profitirala Amerika koja bi ovim ratnim huškačima prodala oružje u vrijednosti na milijarde dolara.

Kućni pritvor Saada al-Haririja, libanskog premijera u ostavci, ima čudnu pozadinu. Samo nekoliko sati nakon susreta sa Ali Akbar Velayatijem, savjetnikom iranskog vjerskog lidera u Bejrutu, poletio je za Rijad da se predstavi vladajućoj saudijskoj dinastiji ali je „s poštovanjem“ odveden u pritvor da bi ratnohuškački saudijski prijestolonasljednik sproveo različite varijante svog koncepta. Nakon hapšenja al-Hariri je prebačen u jednu vilu u sklopu koncerna Ritz-Carlton a ne u istoimeni hotel u kojem je zatočeno 49 prinčeva i saudijskih biznismena. I oni su kao i al-Hariri bili pozvani u Rijad kako bi se susreli sa kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom da bi potom bili optuženi za korupciju i odvedeni u pritvor. Pripadnici saudijske službe za sigurnost su al-Haririju i njegovoj pratnji oduzeli mobitele a al-Haririjevim pratiocima su prepustili donošenje odluke hoće li ostati ili će se vratiti u Bejrut kazavši im da ukoliko napuste hotel Ritz-Carlton više se neće moći vratiti u njega. Četiti Haririjeva pratioca su se na njegov osobni zahtjev vratili kako bi bili uz njegovu suprugu i djecu, a al-Hariri sa dva druga pratioca je ostao u vili. Ovo su medijima saopćila ona četiri pratioca a po povratku u Bejrut će kazati i ostale detalje Haririjevog hapšenja.

Nakon susreta sa visokim saudijskim dužnosnikom službe bezbjednosti, te sa Thamer al-Sabhanom, saudijskim savjetodavnim ministrom po pitanjima Perzijskog zaljeva, Haririju je uručen tekst ostavke koju je sastavio dvor kralja Salmana te je zamoljen da prije nego se to pusti u javnost pročita tekst ostavke a istovremeno je Thamer al-Sabhan na sebe preuzeo odgovornost da sve objasni raznim stranama u Libanonu. Od Haririja je zatraženo da spriječi dolazak svog zamjenika u Rijad a to je potvrdio i sam Hariri u telefonskom razgovoru s Nadir al-Haririjem, šefom njegovog kabineta.

Libanske novine Al-Aqhbar pišu: „Al-Haririju je rečeno da će u svojstvu saudijskog građanina, a ne libanskog premijera, protiv njega biti otvorena finansijska istraga vezana za mandat Khaleda al-Tuwaijryja, šefa službe za dvorska pitanja u vrijeme kralja Abdollaha. Nakon što je odbijen al-Haririjev zahtjev za održavanjem press konferencije ili za napuštanjem Saudijske Arabije od njegove je sigurnosne pratnje zatraženo da se izjasne hoće li ostati u Saudijskoj Arabiji ili će se vratiti u Liban, te su se neki proteklu večer vratili u Liban. Nakon Haririjevog saopćena o ostavci bliski saradnici su se trudili da situaciju razmotre u kontaktima sa unutrašnjim ali i vanjskim stranama. Odlučeno je da svi postupe odmjereno i da se pronađe način da se Hariri izvuče iz Saudijske Arabije na jedan dostojanstven i primjeren način.“ Michel Aoun, predsjednik Libana i Nabih Berri, predsjedni Parlamenta, u kontaktima sa Egiptom i Jordanom tražili su da posreduju u ovome a Walid Jumblatt, lider progresivne socijalističke partije, kontaktirao je francusku i britansku stranu ali bez rezultata da čak ni jednom londonskom diplomati koji boravi u Rijadu nije dopušten susret sa Haririjem u kućnom pritvoru. Amerikanci se, generalno, nisu uplitali u ovaj problem. I francusko je posredovanje bilo neuspješno a saudijski je prestolonasljednik insistirao da se Hariri obaveže kako se njegova pozicija neće promijeniti kako bi mu bilo dopušteno da napusti Rijad. Također je razmotreno i držanje Haririjeve porodice kao talaca u Rijadu kako bi se bilo sigurno da se ništa neće promijeniti.

Prije nekoliko dana al-Hariri je u pratnji saudijskih snaga sigurnosti otišao da se susretne sa kraljem Salmanom. Cilj susreta je bio da se pokaže kako on ne pripada grupi optuženoj za korupciju. Istovremeno su libanski dužnosnici insistirali na njegovom povratku u Liban. Neki al-Haririjevi bliski saradnici ubijeđeni su da će ovaj pritisak libanskih dužnosnika, na koncu, primorati Saudijsku Arabiju da al-Haririju dopusti da napusti Rijad i vrati se u Liban ili ode u Francusku. Cilj  Mahmoud Abbasove posjete Rijadu išao je u tom smjeru jer je on iz Sharm el-Sheikha došao u Rijad kako bi saopćio poruku Abdel Fatah al-Sisija.

Nije poznato dokle će se nastaviti ovo saudijsko ludilo. Naravno nije problem samo u Saudijcima. Saad al-Hariri je previše bio povezan sa Rijadom i ponašao se kao poslušnik. On je  svoju budućnost prodao Saudijcima. Haririjevo hapšenje je, zapravo, izdaja prema libanskom narodu. Libanski dužnosnici koji obavljaju konsultacije s ciljem povratka svog „razmaženog“ premijera ne čine to zbog sebe već da bi povratili čast i ugled Libancima. Michel Aoun, predsjednik Libana, saopćio je kako još uvijek ne prihvata Haririjevu ostavku i da čeka da se Hariri vrati u Liban i lično mu obrazloži svoju odluku. Kako god, sadašnja libanska vlada koja je bila usaglašena i prihvaćena od svih grupa pa i od Hezbollaha nalazi se pred isplaniranim raspadom. Ipak, glupa saudijska politika je toliko prozirna i nezrela da Haririjev kućni pritvor i njegov intervju neće gurnuti Liban u haos i unutrašnje sukobe. Sad je jasno da Saudijci preko Izraela u Libanu žele otvoriti novi proxy rat protiv Irana. Saudijci će platiti Izraelu troškove invazije na Liban.

 

Saeid Abedpour
Autor 13.11.2017. u 12:55