Neonacističke grupe koriste Instagram za regrutiranje mladih ljudi

tačno.net
Autor 22.3.2021. u 14:44

Neonacističke grupe koriste Instagram za regrutiranje mladih ljudi

Foto: BBC

Instagram je postao središte za mlade neonaciste koji regrutuju mlade ljude u ekstremno desničarske grupe, upozorava se u izvještaju antirasističke grupe.

Prevela: Elmedina Šabanović

Platforma koja je vođena preporukama i čiji je fokus na vizuelnim medijima idealna je za širenje propagande, kaže grupa Hope Not Hate (HNH) u svojoj godišnjoj procjeni stanja mržnje.

Grupa HNH je identificirala dvije krajnje desničarske grupe aktivne u Velikoj Britaniji – British Hand i Nacionalni partizanski pokret koje su koristile Instagram, platformu koja je u vlasništvu Facebooka za regrutiranje članova, dok su za razmjenu poruka koristile druge aplikacije, poput Telegrama.

Trojica navodnih članova desničarske grupe The British Hand, koji su tinejdžeri, suočeni su s optužbom za terorizam.

Nick Lowles, izvršni direktor kompanije Hope Not Hate, rekao je: „Iako nastavljamo upozoravati na platforme poput Telegrama, plodno tlo za regrutiranje mladih neonacista bio je Instagram – njegova neadekvatna umjerenost i zabrinjavajući algoritam preporuka ključni su za pitanje zaštite djece te zahtijeva hitnu reakciju ove platforme.”

Facebook je rekao da je zabranio više od 250 neonacističkih grupa na Facebooku i Instagramu i da će nastaviti uklanjati sadržaj koji podržavaju ove grupe.

Izvještaj HNH-a je otkrio da je pandemija Covid-19 ubrzala prelazak britanske ekstremne desnice s ulice u online sferu.

Grupa je rekla da su starije tradicionalne grupe zamijenjene mlađom digitalnom generacijom koja koristi tehnologiju za promociju svoje ideologije putem igara, chatova na društvenim mrežama, internetskih filmskih klubova, pa čak i školovanja kod kuće.

“Lockdown je imao dubok utjecaj na svaki dio našeg društva, a ništa manje nije slučaj ni sa krajnjom desnicom. Tradicionalne organizacije su već bile u padu, ali lockdown je pogoršao njihovu neaktivnost”, rekao je Lowles.

“Britanska krajnja desnica sada je digitalno vođena i odražava internetsku kulturu – tradicionalne strukture ustupile su mjesto platformama društvenih medija, influencerima i građanskim novinarima stvarajući peer-to-peer radikalizaciju i globalnu zajednicu spremnu da utroši vrijeme i trud na ‘mikro-donacije’.”

„Nove organizacije i kolektivi koji se pojavljuju znaju kako raditi u ovom decentralizovanom, samoupravnom okruženju.”

“Vidjeli smo mnoštvo krajnje desničarskih osuda za terorizam tokom prošle godine, a polovinu osumnjičenih činili su tinejdžeri.”

Glasnogovornik kompanije Facebook rekao je: „Ne želimo mržnju na našoj platformi i uklonili smo brojne račune koji pripadaju grupama British Hand i Nacionalnom partizanskom pokretu čak i prije objavljivanja ovog izvještaja.

“Zabranili smo preko 250 neonacističkih organizacija na Facebooku i Instagramu i nastavit ćemo uklanjati sadržaj koji hvali, podržava ili predstavlja ove grupe. To uključuje sadržaj koji ima svastike i druge simbole mržnje.”

“Prošle godine uklonili smo s Instagrama skoro milion dijelova medijskog sadržaja koji je bio povezan sa organizacijama koje šire mržnju i uvijek ulažemo u tehnologiju kako bismo takav sadržaj brže pronašli i uklonili.”

Najmlađi osuđeni terorista u Velikoj Britaniji, koji je vodio neonacističku ‘ćeliju iz kuće svoje bake’, prošlog mjeseca dobio je dvogodišnji nalog za rehabilitaciju nakon što je priznao krivicu za 12 krivičnih djela, uključujući dva za širenje terorističkih dokumenata i 10 za posjedovanje terorističkog materijala.

Dječak iz jugoistočnog Cornwalla, kojem se zbog godina ne može objaviti ime, imao je samo 13 godina kada je prvi put dobio u ruke upute za eksploziv.

Prošle godine, gimnazijalac Harry Vaughan (18) osuđen je uslovno u Old Baileyu na dvije godine pritvora nakon što je priznao 14 terorističkih djela i dvije tačke zbog posjedovanja slika seksualnog zlostavljanja djece.

The Guardian

tačno.net
Autor 22.3.2021. u 14:44