Neredi u Belgiji: Policija suzevcem rastjerivala demonstrante u Briselu

tačno.net
Autor 6.11.2014. u 22:43

Neredi u Belgiji: Policija suzevcem rastjerivala demonstrante u Briselu

Foto: Hina

NA PROSVJEDIMA protiv vladinih mjera štednje u četvrtak u Bruxellesu došlo je do nasilja, u kojem je više osoba ozlijeđeno, a o težini ozljeda nema pouzdanih informacija.

Belgijski mediji se pozivaju na Crveni križ, koji navodi da je bilo 33 intervencije hitne pomoći, a 21 osoba je prevezena u bolnice. Među ozlijeđenima ima policajaca i demonstranata.

Prema policiji u četvrtak je u Bruxellesu je u prosvjedima sudjelovalo 100.000 ljudi, a prema sindikatima 120.000.

Na ulicama ima zapaljenih automobila, razbijenih vjetrobrana i srušenih prometnih znakova.

Do nasilja je došlo na kraju prosvjeda kada je dio prosvjednika htio promijeniti rutu i proći ulicama koje nisu bile predviđene za povorku. Policija je reagirala suzavcem i vodenim topovima.

Ove demonstracije su početak niza prosvjeda koji se očekuju u sljedećih nekoliko tjedana. Riječ je o protuofenzivi sindikata, socijalista, zelenih i stranka krajnje ljevice protiv mjera koje je najavila vlada Charlesa Michela. Vladu čine tri flamanske desne stranke i Michelovi frankofoni liberali.

Vlada, koja je dužnost preuzela prošli mjesec, najavila je mjere proračunskih ušteda od 11 milijardi eura u sljedećih pet godina. Te mjere, među inim, uključuju prijedlog da se sljedeće godine preskoči indeksacija plaća i socijalnih davanja – u Belgiji je na snazi zakon kojim se automatski povećavaju plaće i socijalna davanja u visini inflacije, zatim produljenje radnog vijeka sa 65 na 67 godina života od 2030. godine. Mjere štednje predviđene su u području kulture, znanstvenog istraživanja, javnih usluga.

Najavljen niz štrajkova

Vlada kaže da je te mjere poduzela kako bi proračunski deficit održala u okvirima koje dopuštaju pravila EU-a te kako bi stvorila bolje uvjete za gospodarstvo nižim porezima radi povećanja konkurentnosti.

Sindikati su najavili niz štrajkova po belgijskim pokrajinama sljedećih tjedana, a kao kulminacija najavljen je opći štrajk u cijeloj zemlji 15. prosinca.

Ovo su najveće demonstracije u posljednjih nekoliko godina. Demonstracije na razini cijele države protiv mjera štednje održane su u prosincu 2011. i u veljači prošle godine, kada se odazvalo između 50 i 80 tisuća ljudi.

U jednom trenutku došlo je do okršaja između prosvjednika i policije. Policija je morala upotrijebiti suzavac i vodene topove.

Index.hr

tačno.net
Autor 6.11.2014. u 22:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija