Neredi u Podgorici nakon protesta Demokratskog fronta

tačno.net
Autor 25.10.2015. u 09:58

Neredi u Podgorici nakon protesta Demokratskog fronta

Iako su organizatori iz Demokratskog fronta najavljivali mirne proteste u subotu veče u Podgorici, oko 22 sata došlo je do nereda i brojnih incidenata.

U informacijama koje su jedna drugu sustizale iz Glavnog grada Crne Gore, posljednja koju su objavili mediji jeste da je predsjednik parlamentaRanko Krivokapić zakazao za nedjelju u podne proširenu sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine, nakon što su izbili ozbiljni incidenti na protestima. Mediji su kao udarnu prije toga prenijeli i informaciju kako je priveden jedan od lidera tog opoziconog savezaAndrija Mandić.

Protesti DF-a ispred zgrade crnogorskog parlamenta prekinuti su pošto policija nije prihvatila ultimatum lidera Fronta da oslobodi prolaz njihovim poslanicima da uđu u parlament.

Nakon toga demonstranti su na policijski kordon bacali kamenice, flaše, molotovljeve koktele, baklje i petarde i srušili dio zaštitne ograde. Policija je odgovorila suzavcem i šok bombama, poslije čega su se okupljeni razbježali i sukobi policije i demonstranata nastavljeni su u okolnim ulicama.

Prema informacijama koje je objavila Televizije Crne Gore, grupa demonstranata sa kapama-fantomkama potom je krenula ka zgradi Vlade, ali su jake policijske snage bile raspoređene oko svih važnih državnih institucija.

Iz Demokratskog Fronta prethodno nijesu prihvatili poziv šefa parlamenta Ranka Krivokapića da u zgradu Skupštine uđu na sporedan ulaz, ako treba i sa njim, ali da ne smije biti nikakvog razbijanja barijera oko zgrade parlamenta.

Protest DF-a počeo je u 19 sati okupljanjem nekoliko hiljada građana koji su ispunili centralni podgorički Trg Republike:

Poslije toga demonstranti su uz povike „Gotov je“, noseći crnogorske, srpske, bošnjačke, ali i stranačke zastave, krenuli uprotestnu šetnju Ulicom Slobode do platoa ispred spomenika Kralja Nikola, preko puta Nacionalnog parlamenta.

Odatle je u ime članova presjedništva DF-a Milan Knežević uputio zahtjev premijeru Milu Đukanoviću i predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću da u roku od 45 minuta odgovore da li prihvataju formiranje prelazne vlade i organizivanje prvih fer i poštenih izbora.

To isto sa bine ponovio je poslanika DF-a Predrag Bulatović.

“To su naši uslovi. Mi tražimo samo fer i demkratske izbore. Mi nijesmo protiv Crne Gore. Mi branimo Crnu Goru od režima Mila Đukanovića. Mi nijesmo nacionalisti. Ovo su mirni, nenasilni, ali masovni protesti. I zato ćemo da pobijedimo”, poručio je Bulatović.

Pošto je istekao rok, jedan od lidera Fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić pozvao je poslanike da uđu u zgradu Skupštine a policajce da to dozvole, bez upotrebe sile.

“Da omoguće ono što treba da se desi. A šta to treba da se desi? Treba da se desi da poslanici koji su se večeras ovdje okupili, slijedeći preporuke u vezi sa dijalogom u Skupštini Crne Gore, da u nju uđu. Razmaknite se da uđemo. Poslanici su pozvani da uđu večeras u Skupštinu jer je to njihovo radno mjesto, a policijaci su pozavni da idu u svoju kasarnu”, rekao je Mandić.

Da skup u subotu veče može da ima značajan bezbjednosni rizik, u petak je upozorio ministar unutrašnjih poslova Raška Konjevića, prema čijim riječima je policija imala saznanja da „pojedine ekstremističke grupe iz regiona planiraju da napadnu policiju tokom protesta“.

To je dijelom ponovio i šef podgoričke policije Jovica Rečević na vanrednoj konferenciji za novinare u subotu u toku dana.

“Raspolažemo saznanjima da bi moglo doći do određenih incidentnih situacija. Službenici Uprave policije preduzimaju sve neophodne mjere i radnje, kako bi prije, tokom i nakon javnog okupljanja održali stabilan javni red i mir”, naveo je Rečević.

Iako nijesu učestvovali u organizaciji protesta, pozivu organizatora iz DF-a da prisustvuju protestu odazvao se dio funkcionera opozicione Socijalističke narodne partije, predvođenih liderom Srđanom Milićem.

Većina ostalih opozicionih lidera nije bila voljna da učestvuje u protestima, pošto, kako su saopštili, nijesu kreirali njihove zahtjeve, iako podržavaju ideju o neophodnosti brzih političkih promjena u Crnoj Gori i formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Inače, proteste u subotu uveče pratile su brojne novinarske ekipe iz zemlje i regiona, za koje je MUP obezbijedio specijalne prsluke, kako bi povećalo bezbjednost oko 150 novinara, snimatelja i fotoreportera.

RSE

tačno.net
Autor 25.10.2015. u 09:58