Nesigurnije mjesto za OI nisu mogli izabrati. I Bejrut bi bio bolji nego Soči, tvrde eksperti

tačno.net
Autor/ica 27.5.2013. u 06:59

Nesigurnije mjesto za OI nisu mogli  izabrati. I Bejrut bi bio bolji nego Soči, tvrde eksperti

Devet mjeseci ostaje do početka olimpijade u Sočiju a bezbjednosni eksperti već sada ne sakrivaju bojazan za njen tok. Oblast Kavkaza se naime smatra za jedno od najnesigurnijih mjesta na svijetu. Prema nekima bilo bi sigurnije organizovati igre u Bejrutu.

By: Katerina Tauchenova
Preveo: Ešref Zaimbegović

Devet mjeseci prije početka zimske olimpijade u Sočiju Međunarodni olimpijski komitet nalazi se pod paljbom kritike. Troškovi njene organizacije stalno rastu a pojavljuju se i dalji problemi. A kao obično emocije uzbuđuje i izbor zemlje organizatora što je iduće godine Rusija. Zemlja je kritikovana zbog visoke korupcije, klijentelizma, slabe zaštite životne okoline i kašnjenja isporuka proizvoda i termina završetka olimpijskih građevina.

Prema tiskovnom serveru Quartz  međutim prate olimpijske igre u Sočiju još značajnije brige. Eksperti iz cijelog svijeta su u posljednje vrijeme izrazili strah za bezbjednost igara. Prema njima 22. zimske olimpijske igre biće najnesigurnije u istoriji.

Naime, olimpijada, koja se treba održati od 7. do 23. februara, odigravaće se u centru jedne od najnesigurnijih konfliktnih zona na svijetu, na sjevernom Kavkazu. Iako je Soči, gdje će se održavati olimpijada, lijepo izletište na obali Crnog mora, cijeli region je ognjište etničkih sukoba. Svoje baze ovdje imaju separatistički pokreti, islamističke borbene jedinice i terorističke ćelije.

Neki eksperti su upozoravali na probleme sigurnosti još 2007. godine kada je Rusije, u borbi za organizaciju olimpijade, pobjedila Austriju i Južnu Koreju. Dešavanja u posljednje vrijeme uznemirila su i posmatrače koji se situacijom na Kavkazu bave godinama. Naime veze sa regionom su  imali naprimjer atentatori koji su aktivirali bombu na bostonskom maratonu. Jedan od njih je čak lani proveo šest mjeseci u Dagestanu, gdje brzo raste broj islamističkih pobunjenika.

Situaciju nije popravila ni nedavna svađa između Washingtona i Moskve. Rusija je prije mjesec dana optužila američkog diplomatu za vrbovanje špijuna a u osnovi time uništila i tako malu protivterorističku saradnju koja se odvijala među tim zemljama.

“Sigurnost i Kavkaz nažalost ne idu zajedno. Te dvije riječi se u osnovi međusobno isključuju”, rekao je britanski novinar Thomas De Waal, koji je stručnjak za Kavkaz, u svome govoru pred gruzijskim parlamentom.

Prošlog tjedna je Paul Goble, bivši ekspert CIA za oblast Kavkaza, prilikom govora u Institutu za centralnu Aziju i Kavkaz u Washingtonu upozorio, da je sklop događaja napravio od olimpijade u Sočiju katastrofu već prilikom njene pripreme.

 “Posljednjih mjeseci je sve jasnije da je Soči veoma loše mjesto za organizaciju olimpijade” naveo je on. “Olimpijske igre u Sočiju će biti organizovane na lošem mjestu, u pogrešno vrijeme i sa lošim ljudima. Sa gledišta bezbjednosti to je jedno od najnesigurnijih mjesta na zemlji. Bilo bi bolje organizovati je u Bejrutu”, dodao je Goble.

Upozorenje iz Bostona

Izvori potencijalne nesigurnosti su u osnovi neograničeni. Jug Rusije je pun etničkih grupa koje su u 19. stoljeću doživljavale masakre od strane Rusa a režim u zemlji mrze iz dna duše. Jedna od tih grupa, Čerkezi spajaju igre sa 150. godišnjicom navodnog genocida nad njima. Čečenija, čije stanovništvo je za vrijeme staljinizma bilo izgnano do egzila, je u posljednjih dvadeset godina bojište među separatističkim ustanicima i ruskim oružanim silama. A susjedna Gruzija živo pamti rusku invaziju iz 2008. godine.

Eksperti se boje da bi islamističke ćelije u okolini Čečenije i Dagestana mogle pripremati napade već sada i to bilo direktno na mjesto olimpijade ili na Moskvu, koja će za vrijeme olimpijade vjerovatno biti pod manjom kontrolom nego obično, jer će većina bezbjednosnih snaga biti prebačena do kavkazke oblasti.

Ova strahovanja su se pojačala nakon što se saznalo da su atentatori iz Bostona bili po narodnosti Čečenci. Borbe među ruskom armijom i raznim naoružanim grupacijama su u poslednjoj deceniji odnijele hiljade ljudskih života.

ihned.cz

tačno.net
Autor/ica 27.5.2013. u 06:59