Nesreća u Indoneziji: Pronađena 54 izgorjela tijela putnika, avion prevozio i novac

tačno.net
Autor 18.8.2015. u 09:29

Nesreća u Indoneziji: Pronađena 54 izgorjela tijela putnika, avion prevozio i novac

Indonezijski spasioci su pronašli tijela 54 osobe koje su bile u avionu kompanije Trigana Air, koji se srušio u regiji Papua.

Šef agencije za potragu i spašavanje je rekao da je njegov tim pronašao potpuno uništen i djelomično izgorio avion koji se srušio u nedjelju u gustoj šumi u planinama nedaleko od svog odredišta u Oksibilu.

U avionu su bila 44 putnika, petero djece i pet članova posade. Također, u avionu je bilo 486.000 dolara namijenjenih siromašnim porodicama u ovoj regiji. Zvaničnici nisu potvrdili da li je novac pronađen.

Članovi spasilačkog tima koji je činilo 100 policajaca, vojnika i civila potragu su započeli rano jutros.

“Avion je potpuno uništen, a sva tijela su gorjela, tako da će ih biti teško identifikovati”, izjavio je glasnogovornik agencije Bambang Soelistyo.

Dodao je da teški vremenski uvjeti otežavaju transport tijela u grad.

Soelisyo je kazao da spasilačke ekipe sada traže crne kutije koje bi mogle otkriti uzrok nesreće.

Avion ATR42-300 je poletio sa aerodroma Sentani u Jayapuri u 14:21 sati po lokalnom vremenu u nedjelju, ali je izgubio kontakt sa kontrolom leta pola sata kasnije. Vjeruje se da je uzrok pada aviona loše vrijeme. Potraga za avionom je bila prekinuta u jednom trenutku zbog nepovoljnih uvjeta za let.

Oksibil je 280 km udaljen od Jaypure.

Kompanija Trigana Air je zabilježila 14 ozbiljnih nesreća od svog osnivanja 1991. i izgubila 10 aviona. Od 2007. godine joj je zabranjeno da posluje na tlu Evropske unije.

U Indoneziji su se u protekloj godini dogodile dvije velike avionske nesreće. U decembru se avion kompanije AirAsia srušio u Javansko more sa 192 putnika, a u julu je vojni avion pao u naseljenom području Medana, kada je poginulo 140 ljudi.

tačno.net
Autor 18.8.2015. u 09:29