Netanijahu je već pobedio

GIDEON LEVY
Autor 28.5.2020. u 07:37

Netanijahu je već pobedio

Benjamin Netanijahu je ostvario istorijsku pobedu i pre izlaska na sud. Desnica može da odahne. Ova pobeda je odredila dnevni red u Izraelu za mnogo narednih godina. Bez obzira na ishod suđenja, Netanijahu je ostvario svoj cilj: suđenje je jedina tema u javnosti, a sve druge teme su istisnute na marginu. To nije malo postignuće: ono će omogućiti okupaciju palestinskih teritorija i narednim generacijama, osiguraće aparthejd i lažnu demokratiju. Desnica može mirno da spava, njen put nepravde i zločina je trasiran u budućnost.

Ovo, kako kažu, najvažnije suđenje u našoj istoriji, osim onog Ajhmanu, pokrenule su krivične prijave zbog korupcije, namešteni pozitivni izveštaji na Vala News, a pominje se i nedozvoljeno primanje poklona u vidu cigareta i šampanjca.

Izrael se podelio na dva bučna tabora. Jedni misle da je premijer prestupnik, drugi da je žrtva, jedni kažu „samo Bibi“, a drugi „samo ne Bibi“. Suđenje Netanijahuu je probudilo zemlju iz apatije i ravnodušnosti u meri u kojoj nijedna druga tema nije uspela već decenijama.

Naravno da je suđenje aktuelnom predsedniku vlade zbog krivičnih dela važno. Ali prepuštanje ovoj temi i bavljenje njome je postalo gravitaciona sila po sebi, pa smo od političkog diskursa prešli na velike rasprave o vrlinama i moralu. Ovo suđenje je postalo jedina tema koja uzbuđuje Izraelce. Levica je odustala od svojih ideja i sada se bori protiv korupcije umesto za mir, slobodu, pravdu, ljudska prava, jednakost i demokratiju. Njena borba se svela na indignaciju zbog poklonjenog šampanjca. Umesto levog pokreta i istinske opozicije dobili smo pokret za bolju vlast.

To je vrhunac pobede desnice. Sada mogu da anektiraju okupirane teritorije, da se iživljavaju nad tražiocima azila, da izazivaju Iran, da prolivaju krv u Gazi, na Zapadnoj obali i u Libanu. Niko se neće protiviti, nikakve javne rasprave neće biti – jer mi pratimo suđenje Netanijahuu i molim vas da nas ne uznemiravate. Krivično pravo je zasenilo diplomatiju i etičke norme. Dajte nam još koji citat iz krivičnog predmeta 4000 i cela zemlja će poludeti.

Tako je stvorena koalicija Kahol Levan – i ona je pokret za bolju vlast. Njihov jedini stav je vezan za koncept poštenja, čistih ruku i to šta znači biti državnik (njihov lider Beni Ganc se opisuje kao otelotvorenje dostojanstvenog državnika). A narod i ne traži ništa više od toga. Levica je istakla belu zastavu. Jedina preostala crna zastava je ona protiv povrede pravosudnog sistema i demokratije. Crne zastave protiv aparthejda i aneksije su deficitarna roba.

Kada se predsednik vlade pojavio u okružnom sudu u Jerusalimu sve oči su bile uprte u njega, dok su na optuženičkim klupama nedaleko odatle sedele desetine ljudi čija su suđenja neuporedivo važnija. Samo nekoliko kilometara razdvaja sudnicu u centralnoj jerusalimskoj ulici Salah aI Din od vojnog suda u Oferu. Oba suda imaju sedište na okupiranoj palestinskoj teritoriji, ali kao da su u dva odvojena svemira.

U vojnom sudu u Oferu svakoga dana se odvijaju suđenja koja definišu suštinu izraelske države i definišu njen međunarodni položaj, mnogo više nego što to čini suđenje aktuelnom premijeru, ali je dvorište u Oferu daleko i napušteno. Svakog dana tamo se izriču presude nevinim ljudima, političkim zatvorenicima, deci i odraslima, borcima za slobodu i teroristima, ali te presude pravosuđa jedne nedemokratske države ne zanimaju nikog. U Oferu, više nego u Salah aI Dinu se otkriva istinska korupcija države, tamo se otkrivaju njeni zločini. Ali tamo nema demonstranata ni izveštača.

Netanijahu nam u sudnici ostavlja svoj zalog za budućnost. Njegove cigarete su nam važnije od zatvorenika koji pripadaju drugom narodu. Ima li boljeg načina da se ispriča izraelska priča?

Haaretz 

Prevela sa hebrejskog Alma Ferhat

Peščanik.net

Tagovi:
GIDEON LEVY
Autor 28.5.2020. u 07:37