Netanjahu posle sastanka s Trampom preispituje izgradnju naselja

RSE
Autor 16.2.2017. u 09:57

Netanjahu posle sastanka s Trampom preispituje izgradnju naselja

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je novinarima posle sastanka s predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući da je voljan da zajedno sa Trampovom admistracijom ispita obustavljanje izgradnje u naseljima na Zapadnoj obali, što je Tramp zatražio od njega.

Međutim, on je naglasio da neće ponovo nametati ograničenja izgradnje u istočnom Jerusalimu, što je činio tokom mandata Trampovog prethodnika Baraka Obame, prenose izraelski mediji.

Netanjahu je rekao da je tokom sastanka Tramp izrazio volju da “dramatično unapredi” odnose Izrael-SAD, dok je Tramp zatražio od njega da se uzdrži od izgradnje naselja.

“Tramp je voljan da unapredi naše veze u svim oblastima. Tako da, ako postoji zahtev predsednika da se preispita pitanje izgradnje u naseljima, onda mislim da je u našem nacionalnom interesu da postignemo razumevanje”, rekao je Netanjahu, dodavši da je dogovoreno da se nastavi razgovor o tome da bi se “postiglo razumevanje koje se uklapa u želju da se postigne mir i bezbednost”.

Izraelski premijer je, međutim, naglasio da se neće odustati od nedavne odluke o izgradnji 6.000 stanova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

RSE
Autor 16.2.2017. u 09:57