Netanyahu odbio poziv UNESCO-a zbog ‘pristrasnosti’

tačno.net
Autor/ica 27.9.2018. u 09:25

Netanyahu odbio poziv UNESCO-a zbog ‘pristrasnosti’

Foto: REUTERS/Abir Sultan/Pool

Izraelski premijer je odbio poziv na konferenciju o antisemitizmu koju u New Yorku organizira ova agencija Ujedinjenih naroda.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je poziv na konferenciju o antisemitizmu koju u New Yorku organizira UNESCO zbog, prema njegovim riječima, “neprestane pristrasnosti” te organizacije protiv Izraela, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Netanyahu se nalazi u New Yorku, na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi Beta.

Izrael je 2017. godine istupio iz UNESCO-a, optužujući tu agenciju UN-a za antiizraleske stavove.

Ubrzo potom su se iz UNESCO-a povukle i Sjedinjene Američke Države.

“Povlačenjem iz UNESCO-a 2017. godine, Izrael i SAD jasno su stavili do znanja da se antisemitizam UNESCO-a više ne može tolerirati. Kada (…) UNESCO odbaci svoju antiizraelsku pristrasnost, prekine negirati historiju i počne se boriti za istinu, Izraelu će biti čast da se pridruži, ali do tada će se boriti protiv antisemitizma u UNESCO-u i na svakom drugom mjestu”, navedeno je u saopćenju.

Stari grad Hebron na listi

Navedeno je da je od 2009. godine UNESCO izglasao 71 rezoluciju u kojima je osuđen Izrael, dok su druge zemlje osuđene u dvije rezolucije, što je, kako je ocijenjeno, “skandalozno”.

Izrael se u više navrata suprotstavljao odlukama UNESCO-a.

UNESCO je u julu 2017. godine izazvao bijes Izraela stavljanjem Starog grada u Hebronu na spisak ugrožene svjetske baštine i nazivanjem Hebrona, grada na okupiranoj zapadnoj obali, islamskim gradom, iako Jevreji, kojih sada ima nekoliko stotina u odnosu na gotovo 200.000 Palestinaca, tvrde da su tu bili prisutni od prije 4.000 godina.

Palestina je 2011. godine primljena u članstvo UNESCO-a.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 27.9.2018. u 09:25