Neuspeli pregovori, nastavlja se delimična blokada Vlade SAD

tačno.net
Autor 3.10.2013. u 08:00

Neuspeli pregovori, nastavlja se delimična blokada Vlade SAD

Pregovori američkog predsednika Baraka Obame i republikanskih lidera o okončanju delimične blokade Vlade SAD su propali, a kriza je ušla u treći dan.

Posle neuspelih razgovora republikanski lideri i poslanici Obaminih demokrata nastavili su sa međusobnim optužbama za neuspeh.  Bela kuća je saopštila da Barak Obama veruje da će prevladati zdrav razum. Uoči sastanka sa republikancima američki predsednik je upozorio da je zabrinut zbog dugog trajanja blokade. U intervjuu mreži CNBC Obama je rekao da neće dozvoliti ekstremističkim frakcijama Republikanske partije da iznude ustupke preteći kreditnom i operativnom budžetu Sjedinjenih Država.

“Sve dok se ne uverimo da će Kongres dozvoliti Ministarstvu finansija da isplati sredstva koja su već odobrena, nećemo se uključiti u razgovore. Razlog je jednostavan: ako se naviknemo na to da je nekolicini ljudi koji pripadaju ekstremnom krilu jedne partije, bile to demokrate ili republikanci, dozvoljeno da iznuđuju ustupke na temelju pretnji o podrivanju kredibiliteta SAD, onda će se svi predsednici posle mene, ne samo ja, suočiti sa velikim problemima tokom svog mandata. To neću da dozvolim.“

Erik Kantor, lider većinskih republikanaca u Predstavničkom domu pojasnio je njihov stav rekavši da nespremnost demokrata za pregovore ne nailazi na odobravanje građana SAD-a:

„Mislim da većina Amerikanaca veruje, kao i mi, da nijedna strana ne može dobiti sve. Postoji prostor za razgovor i za saradnju. Ali stav koji su zazeli većinski lider u Senatu i predsednik države po kome neće biti prebovora, nije i ono što želi američki narod.“

Zbog delimične blokade Vlade, stotine hiljada radnika državnih službenika je poslato na neplaćeno odsustvo, zatvorene su mnoge agencije, nacionalni parkovi, znamenitost i objekti koji su označeni kao ne preterano značajni.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor 3.10.2013. u 08:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija