New York: Ban održao niz sastanaka sa balkanskim liderima

tačno.net
Autor 23.9.2013. u 10:50

New York: Ban održao niz sastanaka sa balkanskim liderima

Uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a, generalni sekretar razgovarao sa liderima većine balkanskih zemalja, nije potvrđeno da li će sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem

UJEDINJENI NARODI (AA) – U odvojenim susretima, generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon sastao se sa liderima sa Balkana, uključujući srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i premijere Crne Gore Milu Đukanovića i Kosova Hashima Thacija.

Uoči 68. sesije Generalne skupštine UN, Ban Ki-moon se trebao sresti i sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i slovenačkim Borisom Pahorom.

Obračajući se liderima iz regiona, generalni sekretar je naglasio spremnost UN-a da pomogne proces pomirenja na Balkanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mirsad Ibrović, savjetnik u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića nije mogao potvrditi kada će i da li će se i Komšić sastati sa Banom.

Na samom početku zasjedanja Generalne skupštine, Ban se sastao sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem i tom prilikom pohvalio napredak u pregovorima između Beograda i Prištine, kao i korake koje Srbija preduzima u odnosima sa Evropskom unijom (EU).

Generalni sekretar je naglasio važnost uspjeha lokalnih izbora na Kosovu, koji će se održati 3. novembra, te istakao kako je važno učešće kosovskih Srba na izborima. Također je izrazio uvjerenje da će sporazumi koje su postigli srbijanski i kosovski lideri unaprijediti život na Kosovu.

Ban Ki-moon je izrazio posebno priznanje zbog srbijanske kontinuirane saradnje sa Tribunalom u Haagu.

Tokom sastanka sa premijerom Kosova Hashimom Thacijem, generalni sekretar UN-a pohvalio je tamošnje lidere za „historijski napredak“ u odnosima sa EU-om, posebno zbog postizanja sporazuma sa Srbijom.

Kako je generalni konzul Kosova u New Yorku Bekim Seidiu rekao za AA, ovaj sastanak je bio izuzetno produktivan i trajao je više od pola sata.

Kosovska delegacija je iskoristila priliku da izrazi svoju želju da Kosovo postane članica UN-a, rekao je Seidiu koji nije želio govoriti o tome kako je na ovo reagovao Ban. Tokom sastanka je naglašena podrška za dalju „konstruktivnu saradnju“ između Prištine i Beograda, uz stav da je jako bitno osigurati učešće kosovskih Srba na izborima, navodi se u izjavi iz UN-a nakon sastanka.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je također naglasio važnost bliske saradnje sa UN misijom na Kosovu, a za dobrobit normalizaicje i „izgradnje povjerenja između Kosova i Srbije“.

Tokom svom boravka u New Yorku, do 28. septembra, srbijanski predsjednik Nikolić održat će niz bilaterarnih sastanaka sa liderima država koje učestvuju na zasjedanju Generalne skupštine, uključujući generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogh Rasmussena.

Nikolić će se također sresti sa slovenačkim predsjednikom Pahorom, te predsjednikom Južnog Kipra Nicosom Anastasiadesom, slovačkim Ivanom Gašparovićem, te norveškim premijerom Jensom Stoltenbergom.

Generalni sekretar UN-a se u nedjelju također sastao sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem sa kojim je razgovarao o saradnji, uključujući kontribuciju ove zemlje u UN misijama, kao i ulogu u Vijeću za ljudska prava. Rečeno je da UN očekuje napredak Crne Gore u euroatlantskim integracijama.

Dvojica lidera su razmijenila stavove o razvoju u širem regionu Balkana, uključujući dijalog između Prištine i Beograda, te nedostatak napretka sa Grčkom u pregovorima oko imena Makedonije.

Anadolija

Tagovi:
tačno.net
Autor 23.9.2013. u 10:50