Nezaposlenost mladih: Pomoć za evropsku izgubljenu generaciju

tačno.net
Autor 30.5.2013. u 20:32

Nezaposlenost mladih: Pomoć za evropsku izgubljenu generaciju

Demonstranti u Madridu: “Dajte da konačno vidimo djela”

Šest miliona mladih su nezaposleni u Evropi, 60 milijardi evra trebaju pomoći. Sa projektom jednog “New Deala” Francuska i Njemačka žele se boriti protiv nezaposlenosti mladih u Evropi – i istovremeno popraviti svoje narušene odnose.

By: Stefan Simons, Paris
Preveo: Ešref Zaimbegović

To je bio nastup sa insceniranom harmonijom: U auditorijumu pariske elitne visoke škole Sciences Po sjedili su u utorak na podijumu ministri rada, gospodarstva i finansija Njemačke i Francuske i zasipali se komplimentima. Pred studentima i visoko rangiranim predstavnicima Evropskog parlamenta, EU komisije, bivšim premijerima i Evropskom investicionom bankom hvalila se nova zajednička inicijativa protiv nezaposlenosti mladih i zahtjevao “ zajednički politički nastup rame uz rame”.

Ta inicijativa bi trebala stvoriti „New Deal za Evropu“, prema uzoru USA predsjednika Franklina Roosevelta, koji je u tridesetim godinama svojim planom mobilizirao sve snage protiv velike depresije. Projekt, predstavljen u prisustvu poduzetnog njemačko-američkog investitora Nicolasa Berggruena, upravljen je na borbu protiv nezaposlenosti u Evropi, koji pogađa šest miliona mladih. Ideja je: pod vođstvom Evropske investicione banke (EIB) treba preduzećima do 2020. godine staviti na raspolaganje 60 milijardi evra – za obrazovanje, zapošljavanje i obuku.

Centralna tačka nove inicijative je pojačana potpora malih i srednjih preduzeća preko kredita sa povoljnim kamatama. Pored pomoći u kapitalu planirano je da se dualni sistem obrazovanja proširi u cijeloj Evropi i da se stvore pretpostavke za više mobiliteta. Preko finansiranja kurseva jezika i troškova konkurisanja treba se mladim ljudima iz kriznih zemalja omogućiti da nađu mjesto za obuku van svoje domovine.

Nova jednoglasnost para “Merkel-Hollande”

Pogled je uperen naprijed. Iza nas je i zaboravljena je svađa između predsjednika Francoisa Hollandea i kancelarke Angele Merkel. “Mi se slažemo sa Angelom Merkel”, kaže Hollande za ovaj plan  i hvali ga kao “njemačko-francusku inicijativu.”

Već prilikom radnog sastanka sa kancelarkom  u četvrtak u Parizu mogla bi se tema produbiti a na savjetovanju EU o budžetu u junu trebao bi se plan pripremiti i po mogućnosti usvojiti., misli Hollande. U julu će se u Berlinu sastati svi ministri rada Evrope i tada će se razne ideje stavljati na zajedničku cestu. “Radi se o našoj solidarnosti za mlade ljude”, kaže Francuz, ”o jednoj novoj nadi za Evropu.”

Vrlo visoka nezaposlenost mladih u mnogim evropskim državama važi kao jedan od glavnih problema Evrope. Dok je stopa nezaposlenosti kod malađih od 25 godina u Njemačkoj sa 8% najniža u Evropi, Francuska pati pod stopom od 25%. U Španiji i Grčkoj je ona čak viša od 55%, odnosno 60%.

Harmonični hor ubjeđenih Evropljana

I prisutne prominentne ličnosti su jedinstvene, javljaju se ideje kako Evropa želi da rješava problem svojih mladih. Ministrica rada Ursula von der Leyen izvještava o “socijalnim barijerama”, “reorganizaciji posredovanja nezaposlenih” i dodaje: “Gospodarstvo moraa stvarati radna mjesta a ne politika.” Francuski ministar gospodarstva i finansija Pierre Moscovici hvali vlastite reformske napore (“Svaka zemlja ima svoje prednosti”) i obračunava se sa anglo-američkim medijima: “Francuska nije evropski bolesnik.”

Sada je na redu Wolfgang Schäuble da bude milosrdan. On prirodno koristi mantru o „odgovornosti evropskih država članica“ u budžetskoj disciplini. Ali potrebno je povjerenje, smatra njemački ministar finansija, konačno radi se o „budućnosti Evrope: Mi nemamo nijedne druge, nijedne bolje. Mi moramo mlade ljude o tome ubijediti, to je ogroman zadatak, na tome moramo raditi.“

U višeglasnom harmoničnom horu ubjeđenih Evropljana stara se Werner Hoyer, predsjednik Evropske investicione banke, za umjerene tonove. “60 milijardi za borbu protiv nezaposlenosti mladih mogu samo podržati. Međutim mjereno na dimenziju problema to je samo kapljica na vruću zemlju”, kaže bivši diplomata sasvim nediplomatski. “Budimo iskreni, nema brze pomoći, nema velikog plana, nema rješenja koje svima odgovara. Moramo se pozabaviti uzrocima nezaposlenosti mladih – nedostatak stručnosti, mane tržišta rada, nedostatak konkurencije i inovacija. Samo ako se time pozabavimo možemo ostvariti rezultate.”

Francuz Michel Sapin je to nešto prije formulisao slično, ali i znatno poetičnije. Ministar rada se poslužio – jedan naklon pred prisutnim Nijemcima – citirajući Goethea: “Izmjenili smo dosta riječi, dajte da konačno vidimo djela.”

spiegel.de

tačno.net
Autor 30.5.2013. u 20:32