Ni nevrijeme nije zaustavilo prosvjednike u Hong Kongu da treću noć provedu na ulicama

tačno.net
Autor/ica 1.10.2014. u 09:59

Ni nevrijeme nije zaustavilo prosvjednike u Hong Kongu da treću noć provedu na ulicama

Prodemokratski prosvjednici ostali su aktivni u Hong Kongu i u srijedu, na nacionalni kineski praznik, ne odazivajući se na opetovane pozive čelnika lokalne vlade da se vrate kućama.

Treće noći okupljanja, prosvjednici su se počeli kretati prema Trgu Bauhinia, simboličnom povijesnom mjestu gdje bi se trebala odvijati svečanost obilježavanja 65. obljetnice osnutka Narodne Republike Kine.

Brojne policijske snage raspoređene su oko trga gdje se očekuje nekoliko dužnosnika Komunističke stranke te šef hongkonškog izvršnog tijela Leung Chun-ying.

Tisuće prosvjednika odolijevalo je nevremenu u noći s utorka na srijedu u financijskom središtu grada smještenom nedaleko sjedišta vlade, neposredno prije dva praznična dana koja obilježavaju pobjedu komunista nad nacionalistima i proglašenje NR Kine 1949.

Prosvjednici su najavili da će zauzimati središte grada dok se ne provedu političke reforme obećane nakon što je nekadašnja britanska kolonija vraćena Kini 1997.

Bune se protiv odluke Kine, objavljene u kolovozu, da će se od 2017. budući čelnik izvršne vlasti u toj posebnoj upravnoj regiji u sastavu Kine birati na općim izborima, ali da će na njima moći sudjelovati samo dva ili tri kandidata koja će predložiti poseban odbor.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 1.10.2014. u 09:59