Nigerija gori

Autor 18.4.2011. u 13:07

Nigerija gori

Nemiri su izbili u dva velika nigerijska sjeverna grada Kano i Kaduma nakon objave preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora po kojima je aktuelni predsjednik Goodluck Jonathan na putu da pobjedi.

Uz skoro sve prebrojane glasove, Jonathan – kršćaniniz Delte Nigera koja proizvodi naftu – ima skoro dvostruko više osvojenih glasova od svog glavnog suparnika.

Mlade pristalice Muhammadu Buharija, koji je popularan na sjeveru zemlje, sukobile su se s policijom.

Posmatrački tim Afričke unije saopštio je da su to bili najbolji izbori u Nigeriji u više decenija.

Jonathan je imenovan za predsjednika prošle godine, s funkcije potpredsjednika, nakon smrti tadašnjeg predsjednika Umaru Yar’Adue. On je založio svoj ugled na izborima, ponavljajući u više navrata da će biti slobodni i pošteni.

Preliminarni rezultati pokazuju da je Jonathan na putu da postane prvi izabrani predsjednik Nigerije iz Delte Nigera.

Dopisnik BBC-a iz Kanoa javlja da se dim uzdiže iznad grada dok su bijesni mladi ljudi palili gume širom grada, najvećeg na sjeveru Nigerije. Oni smatraju da su rezultati namješteni u nekim područjima na jugu zemlje, gdje postoji razlika između odziva birača i rezultata. Školska djeca su poslana kućama a poslovni prostori su zatvoreni.

Također su se pojavili izvještaji da su kuće uglednih političara iz Jonathanove stranke PDP-a spaljene, javlja dopisnik BBC-a. U Kaduni je policija koristila suzavac i bojevu municiju da suzbije slične proteste, javlja dopisnik BBC-a iz tog grada.

Kako bi pobjedio u prvom krugu, svaki kandidat treba da osvoji najmanje 25 posto glasova u 36 nigerijskih država.
Sudeći po regionalnim rezultatima, Jonathan je prešao taj prag u najmanje 24 države.

On je osvojio više od 22 miliona glasova, u poređenju s 12 miliona koliko je do sada osvojio bivši vojni čelnik, general Buhari.

U državi Akwa Ibom, Jonathan je osvojio 95 posto glasova, a u državi Anambra 99 posto. U svojoj matičnoj državi Baylsa, on je osvojio 99,63 posto glasova. 

– Brojke od 95 posto i iznad za jednu stranu ukazuju da su to izmišljene cifre i one me lično brinu jer ozbiljno dovode u pitanje kredibilitet ovih izbora, izjavio je AFP-u Jibrin Ibrayhim iz Centra za demokratiju i razvoj.

Portparol generala Buharija, Yinka Odumakin, također je izjavio da je bilo neregularnosti, ali da će svako osporovanje izbornih rezultata uslijediti nakon prebrojavanja svih glasova.

Visoka predstavnica Evropske Unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton pozvala je u ponedjeljak sve strane na uzdržanost.
   
Portparol uprave za vanredne situacije Jushau Shuaib rekao je da su u nemirima na sjeveru zemlje, koji su izbili nakon optužbi da su subotnji predsjednički izbori bili namješteni, zabilježeni smrtni slučajevi, ali da “iz straha od odmazde” o njihovom tačnom broju ne može da se govori, javio je AFP.
   
Shuaib je rekao da je ubijeno nekoliko osoba kada su u gradu Kano napadnute kuće i radnje, u gradu Gombe gdje je zapaljena jedna kuća i u Kadunu gdje su bande blokirale autoput.
   
Ashton je rekla da se “stiče utisak da su ovo najvjerodostojniji izbori otkako se Nigerija vratila demokratiji 1999. godine“, javio je AFP.
   
– Ovi izbori su važan korak ka konsolidovanju demokratije u Nigeriji i trebalo bi da dovedu do bolje uprave u interesu naroda Nigerije i šireg regiona, rekla je Ashton.
   
Ona je istakla da EU osuđuje “pokušaje da se destabilizuje ovaj proces, a naročito bombaške napade prije i tokom izbora i drugo nasilje”.
   
Vlasti države Kaduna na sjeveru Nigerije zavele su u ponedjeljak policijski sat zbog sukoba koji su izbili nakon izborne pobjede predsjednika Goodlucka Jonathana.
   
Predsjednik je, u međuvremenu, pozvao da se okonča postizborno nasilje u interesu stabilnosti, mira i dobrobiti zemlje.

Autor 18.4.2011. u 13:07