Nigerija: Pripadnici Boko Harama oteli 60 djevojčica

tačno.net
Autor 24.6.2014. u 10:37

Nigerija: Pripadnici Boko Harama oteli 60 djevojčica

U napadu na jedno selo pripadnici militantne grupe Boko Haram ubili najmanje 30 osoba

U provinciji Borno na sjeveroistoku Nigerije naoružani napadači ubili su u jednom selu najmanje 30 osoba, te oteli oko 60 djevojčica.

Državna televizija NTA TV saopštila je da se smatra da su napadači, koji su upali u selo Kummabza, pripadnici militantne grupe Boko Haram.

Lokalni izvori koji su potvrdili to za ovaj televizijski kanal kazali su kako su napadači pucali na kuće i narod, te su oteli oko 60 djevojčica između tri i 12 godina.

Militantna grupa Boko Haram, što na lokalnom jeziku znači “Zabranjeno zapadno obrazovanje”, djeluje u Nigeriji, zemlji koja je sa populacijom od 160 miliona najveća afrička zemlja.

Članovi organizacije počeli su sa provođenjem nasilja u Nigeriji najviše nakon smrti njihovog lidera Mohammada Yusufa u zatvoru 2009. godine, a 14. aprila u gradu Chibok oteli su veliki broj učenica. Samo 54 učenice vratile su se kućama, dok se za ostale još uvijek ne zna gdje se nalaze.

Lider organizacije Ebubekir Šekau nedavno je na internetu objavio snimak na kojem govori da su djevojčice oteli pripadnici grupe Boko Haram, te da traže njihovu zamjenu za svoje članove koji su u zatvoru.

AA

tačno.net
Autor 24.6.2014. u 10:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija