Niži činovnici već godinama prepravljaju papine govore i izmišljaju izjave

tačno.net
Autor 10.3.2013. u 18:17

Niži činovnici već godinama prepravljaju papine govore i izmišljaju izjave

John Thavis, novinar koji je imao ekskluzivni pristup papi, za Nedjeljni otkriva najmračnije tajne iz samog središta Katoličke crkve.

Idući tjedan, kada vatikanski kardinali budu odabirali nasljednika pape Benedikta XVI., pogled Johna Thavisa bit će usmjeren na vrh Sikstinske kapele. Pritom neće biti jedini; okupljeno mnoštvo iščekivat će trenutak u kojem će se iz dimnjaka izviti bijeli dim, drevni signal koji će, uz zvonjavu katedrale Svetog Petra, objaviti: ‘Habemus papam!’ No, John Thavis bit će posebno nervozan.

Ne nužno zato što strepi nad informacijom tko će biti idući papa; njegova zabrinutost je više tehničke prirode. John Thavis je, naime, svjedočio događaju prije osam godina kada je spomenuti ritual gotovo izazvao požar; naime, uzorni katolici koji izvana čekaju odabir svog novog duhovnog vođe ne znaju da stvoriti dimni signal nije jednostavno kako se čini.

Thavis opisuje da su toga dana kardinali izgledali poput nespretnih tipova koji pripremaju roštilj, boreći se s nevoljama pri paljenju peći. U jednom trenutku čitava je prostorija (s neprocjenjivim Michelangelovim stropom) bila ispunjena gustim dimom. Kako bi tamni dim postao bijeli, potrebno je dodati određenu kemijsku supstancu. Kada su napokon uspjeli pustiti bijeli dim, zvona se nisu oglasila, tako da nije bilo jasno je li uistinu odabran novi poglavar Katoličke crkve.

Naime, zbog uređaja koji sprečavaju prisluškivanje kardinala nitko nije mogao javiti zvonaru Vatikana da je papa odabran, odnosno da počne zvoniti. Kada je shvatio što se dogodilo, nadbiskup Piero Marini u panici je vikao straži: ‘Pronađite telefon! Recite mu da počne zvoniti! Habemus papam!’ No, vatikanski zvonar bio je tvrdoglav, ne želeći poslušati naredbu dok ona ne dođe osobno od nadbiskupa Marinija. Marini je trčao zvonaru bojeći se da novoizabrani papa Benedikt XVI. ne izađe na balkon prije no što zvona označe da je izabran.

Tehnički problemi

Malo je onih koji zakulisne probleme poput mini požara i tehničkih problema znaju bolje od Johna Thavisa, nagrađivanog američkog novinara koji je tri desetljeća proveo prateći Vatikan izbliza, kao šef rimskog dopisništva Katoličke novinske agencije.

U svojoj novoj knjizi ‘Vatikanski dnevnici’, koja u Ujedinjenom Kraljevstvu izlazi idući tjedan, opisuje grandiozne trenutke Vatikana i one koji to nisu, sve iz kuta nekoga tko ih je promatrao tamo gdje su se odvijali. Thavis je nebrojeno puta letio s papom u njegovu avionu, slušao tračeve brbljavih kardinala i znao vatikanske vijesti prije nego što su bile objavljene.

Između ostalog, da će papa Benedikt XVI. otići u mirovinu – čin koji je šokirao svijet budući da radno mjesto pape ne podrazumijeva mirovinu (posljednji put to se dogodilo prije 600 godina) – najavio je prije godinu dana. ‘To me ne čini genijalcem!’ govori mi Thavis u našem ovotjednom razgovoru za Nedjeljni Jutarnji.

Tajnovitost je mit

‘Papa je u svojoj knjizi objavljenoj prije dvije godine spominjao mirovinu. Netom prije no što je objavio da se povlači, proučio sam njegov kalendar i shvatio da je sve važne projekte zaključio, a nove nigdje nije unio. Tada mi je postalo jasno da se papa planira povući’. Ipak, činjenicu da se objava njegovih ‘Vatikanskih dnevnika’ poklapa s možda najkontroverznijim trenutkom u modernoj povijesti Katoličke crkve opisuje isključivo kao ‘sretnu slučajnost’.

Kada je prije trideset godina počeo svoju karijeru kao ‘vatikanist’ – kako nazivaju rijetke novinare koji prate papu na njegovim službenim putovanjima i u svojim mobilnim telefonima imaju brojeve vatikanskih kardinala – John Thavis je, poput običnog puka, Vatikan doživljavao kao ‘tajni, savršeno organiziran svijet, efikasnu i moćnu organizaciju’.

Jutarnji.hr

tačno.net
Autor 10.3.2013. u 18:17