Nizozemska: Privedeno preko 150 osoba treće noći nasilnih protesta

tačno.net
Autor 26.1.2021. u 09:32

Nizozemska: Privedeno preko 150 osoba treće noći nasilnih protesta

foto: ANP

Policija u Nizozemskoj privela je više od 150 osoba tokom treće noći nemira u gradovima širom te zemlje, gdje su grupe demonstranata palile vatru vatru, bacale kamenje i pljačkali prodavnice u nasilju izazvanom uvođenjem policijskog sata kako bi se suzbilo širenje korona virusa, prenosi Reuters.

U Rotterdamu je policija koristila vodene topove i suzavac tokom sukoba s demonstrantima, a gradonačelnik Ahmed Aboutaleb potpisao je hitnu uredbu, dajući policiji šira ovlaštenja za hapšenje.

On je bijesno reagovao na izvještaje o pljačkama, osuđujući “bestidne lopove”.

Vlada te zemlje uvela je najoštrije mjere od početka pandemije – uključujući noćni policijski sat od 21:00 do 04:30 ujutro. Za one koji budu uhvaćeni da krše policijski sat propisana je kazna u iznosu od 95 eura, navodi BBC.

Prvi policijski sat u toj zemlji nakon Drugog svjetskog rata uslijedio je nakon upozorenja Nacionalnog instituta za zdravlje (RIVM) zbog širenja novog soja korona virusa, a uveden je uprkos višednevnom padu novih infekcija.

Deset policajaca je povrijeđeno u lučkom gradu Rotterdamu, gdje je preko noći zadržano 60 demonstranata, objavila je u utorak novinska agencija ANP.

Dvoje fotografa povrijeđeno je nakon što su ih demonstranti gađali kamenjem, jedan u glavnom gradu Amsterdamu, a drugi u obližnjem gradu Haarlemu.

U istočnom dijelu Amsterdama najmanje devet ljudi je zadržano nakon sukoba s policijom tokom nereda. Izlozi prodavnica su razbijeni, a bijesna grupa napala je policijski kombi, navode svjedoci.

“To je neprihvatljivo. Za sve normalne ljude ovo je užas”, rekao je premijer Mark Rutte. “Ono što je ove ljude motivisalo nema nikakve veze s protestima, to je kriminalno nasilje i mi ćemo ga tretirati kao takvo.”

Škole i većina prodavnica zatvorene su od sredine decembra, a barovi i restorani zatvoreni su dva mjeseca ranije.

Broj preminulih u Nizozemskoj od korona virusa je 13.579, a do danas je prijavljeno 952.950 zaraženih.

RSE

tačno.net
Autor 26.1.2021. u 09:32